Jak nepodlehnout jarní únavě? Důležitá je strava, pohyb i vitaminy

1. dubna 2024·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Depositphotos)

S příchodem jara mohou mnozí z vás pociťovat jarní únavu, která se může projevovat například pocitem vyčerpání, nedostatkem energie nebo náladovostí. Podívejte se na tipy, jak jarní únavě čelit.

Jaro je konečně tady a s ním i pravidelná dávka slunečních paprsků a probouzející se příroda. Na mnoho lidí ale může dopadnout jarní únava. Tento fenomén, často spojený právě s přechodem ze zimního období na jarní, je způsoben mimo jiné změnou počasí a zvýšenou potřebou organismu přizpůsobit se novým podmínkám. Jak proti tomu účinně bojovat?

Pestrá strava a pohyb je důležitý

Zaměřte se na dostatečně pestrou stravu plnou vitaminů a minerálů. Zařaďte do jídelníčku ořechy, a zvyšte si tak denní příjem hořčíku, který vás bude chránit před stresovými situacemi. Ovesné vločky vám zase mohou posloužit jako komplexní zdroj sacharidů, bílkovin, minerálů a vlákniny, bohatý na vitaminy skupiny B, jež jsou důležité mimo jiné právě pro boj s únavou. Vejce obsahují selen a další živiny podporující dobrou náladu a kognitivní funkce. Nesmíme zapomenout ani na čokoládu, zejména hořká čokoláda podporuje tvorbu endorfinů, a pomáhá tak opět bojovat proti smutku a únavě.

Je dobré myslet na svoje zdraví i při hektickém stylu života, a pokud není možnost dostatečně se věnovat stravě, je namístě snažit se pomáhat si aspoň kvalitními doplňky stravy,“ radí předsedkyně představenstva České a slovenské asociace pro speciální potraviny Martina Šímová. Různé vitaminy a minerály totiž podporují náš energetický metabolismus, pomáhají snižovat únavu, vyčerpání a zároveň jsou prospěšné pro psychické funkce.

Nesmíme zapomenout na pohyb, který člověku svědčí v každém ročním období. Pokud ale nehodujete sportovním aktivitám jako je třeba běh či plavání. Můžete vyzkoušet chodit na delší procházky. I ty totiž dokážou divy!

Jaké vitaminy nám mohou v boji s jarní únavou pomoci?

Dobré je užívat vitamin C, který je známý pro svou zásadní roli v podpoře imunitního systému, mimoto také přispívá ke snížení pocitu únavy a vyčerpání. Vitaminy skupiny B jsou zase klíčové pro přeměnu stravy na energii. Hořčík pomáhá uvolňovat svaly a snižovat pocit únavy. Železo je nezbytné pro výrobu hemoglobinu, který transportuje kyslík k buňkám po celém těle, a nedostatek tohoto minerálu je jednou z nejčastějších příčin chronické únavy. Selen podporuje správnou funkci imunitního systému a hraje roli v ochraně buněk před oxidativním stresem. A konečně omega-3 mastné kyseliny jsou důležité pro podporu zdraví mozku a obecně potlačují záněty.

Životní styl - další články

Doporučujeme