Jak poznat srdeční selhání? Příznaky vás možná překvapí

19. srpna 2018·Životní styl·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto

O tom, že vás ohrožuje srdeční selhání, nemusíte mít ani tušení. Jedná se o stav, kdy srdce nezvládá zásobovat krví, kyslíkem a živinami všechny naše končetiny a orgány. Jak poznat, že něco není v pořádku?

Kdo by čekal, že toto srdeční onemocnění pozná díky bolestem na hrudi, mýlil by se. Právě proto, že se srdeční selhání rozvíjí postupně a postihuje prakticky všechny orgány, jsou příznaky mnohdy velmi nenápadné. Mezi ty, kterých si můžete nejsnáze všimnout, patří navíc takové potíže, které si řada lidí se srdcem vůbec nespojuje.

Spadá sem dušnost, nadměrná únava, vyšší frekvence močení, nadměrné bušení srdce, náhlý nárůst váhy, otoky nohou a kotníků či nechuť k jídlu. Poznáváte se?

Podle odborníků může napovídat i třeba to, že si najednou pod hlavu dáváte méně polštářů. V plicích se totiž mohou hromadit tekutiny, které se v poloze v leže rozlijí do celých plic a dýchání tak ještě ztěžují. Potíže s dechem se mohou objevovat také při chůzi do schodů nebo jiných aktivitách, které vám v minulosti problémy nečinily.

V případě, že na sobě zpozorujete některý z příznaků, rozhodně ho nepodceňujte a zamiřte raději k lékaři. Ten nastaví vhodnou léčbu a bude váš stav pravidelně kontrolovat. Pokud však budete problémy ignorovat, samy od sebe se rozhodně nezlepší.

Životní styl - další články

Doporučujeme