Jak se ubránit v ulicích

26. září 2014·Životní styl·Redakce

Kurzy sebeobrany jsou stále oblíbenější. Pořádá je městská policie nebo různé sportovní kluby. Ale případnému napadení na ulici se můžete bránit i jinak.

Netasit zbraň

Nebojte se bránit, ale důležitá rada na začátek – obrana nesmí převýšit útok! Jak to poznat? Pokud vám chce někdo ukrást tašku nebo kabelku a vy na něj smrtelně (rozbijete mu hlavu kamenem), jde z vaší strany o trestný čin. Je to paradoxní, ale i v této vypjaté situaci, kdy vám jde o holý život, je potřeba zapojit zdravý úsudek. Zbraň netasit.

„Člověk byl měl v danou chvíli zvážit, jestli se opravdu bránit má. Nebo jestli je lepší v zájmu ochrany vlastního zdraví násilníkům vyhovět. Pak si zavolat pomoc,“ řekl Frekvenci 1 mluvčí Městské policie Brno, Jakub Ghanem.

Křičte o pomoc

Pokud to situace dovolí, křičte. Volání o pomoc může slyšet někdo v blízkém okolí a tím si zachráníte život a možná i ukradené věci. Pachatelé se křiku většinou bojí.

Na slovní útok nereagujte, mohl by přerůst v útok fyzický. Raději dělejte, že se vás netýká.

Slzný sprej

„Investujte do své bezpečnosti a noste u sebe  štiplavé pepřové prostředky,“ dodal Jakub Ghanem.

Útočníka zastaví klíče nebo propiska

Snad nejjednodušší je obrana ostrou tužkou, holí nebo deštníkem. Prostě tím, co v tu chvíli máme u sebe, třeba i klíče od bytu. Svazkem v rámci sebeobrany zaútočíme na obličej, krk nebo genitálie. Pokud jste v přírodě, hoďte do obličeje pachateli hlínu nebo písek.

Batohem a kabelkou vykryjte rány

Sledujte útočníkovy oči a ruce. Zjistěte, jestli nemá zbraň. Pokud ano, nepřicházejte do protiútoku, chránit své tělo můžete maximálně kabelkou nebo batohem. Neprůstřelná vesta ještě do módy bohužel nepřišla.

Osobní alarm

Důležitým pomocníkem při napadení v ulicích je technické zařízení – osobní alarm. Pokud jste v nebezpečí, použijete ho vytažením pojistky a odhozením několik metrů dál. Zvuk je velmi pronikavý a dost často se útočník lekne a uteče.

Kurz sebeobrany

V kurzu sebeobrany se naučíte chvaty, které mohou pachatele zneškodnit. Dozvíte se víc o typu útočníků a naučíte se  předvídat. Kurzy pořádá Městská policie  po celé zemi, anebo sportovní oddíly speciálně zaměřené na bojové sporty.

Životní styl - další články

Doporučujeme