Jak upéci dort bez mouky či vajec. Nejvhodnější náhrady za běžné suroviny

13. dubna 2020·Životní styl·Karolína Stránská

Ilustrační foto (Shutterstock)

Celý národ šije roušky, ale celý národ také peče. V karanténě se dostává i na aktivity, na které přes rok není většinou čas, a tak vytahujeme zaprášené formy a pouštíme se do pekařských experimentů. Co ale dělat, když doma nemáme potřebné suroviny.

Někdy totiž v obchodě neseženeme, co zrovna potřebujeme, ať už je to vykoupené droždí, či mouka nebo vejce. Nemusíte se ale bát, existuje již spousta náhrad, které můžeme místo klasických přísad v pečení použít a odvedou stejnou práci. Své o tom vědí například vegani, kteří v pečení nejčastěji nahrazují vejce a mléko.

Co když dojde mouka?

Pokud doma zcela náhodou nemáte základní surovinu, ale najde se u vás například pytel ořechů či kokosu, máte z poloviny vyhráno. Dorty či buchty z mletých mandlí jsou dobrou alternativou ke klasickým dortům. Nebudou tak nadýchané a lehké, ale chutnat budou i přes to skvěle. Další alternativou jsou jemně pomleté ovesné vločky. Nebudou sice tak jemné jako klasická mouka, ale skvěle se hodí do banánových chlebíčků, nebo jablečných řezů.

Droždí

Pokud pečete podle receptu, který vyžaduje jedlou sodu, kypřící prášek nebo droždí, ale vy žádné nemáte, zkuste použít jedlou sodu s citronovou šťávou nebo kombinaci podmáslí a octa. Ačkoliv tyto dvě možnosti dopomohou k tomu, aby vaše těsto vykynulo, nebudou mít samozřejmě zcela stejná efekt jako droždí.

Vejce

Nemáte doma žádná vejce? Nezoufejte, můžete zkusit celou řadu náhražek. Mezi ty nejpoužívanější patří lněná semínka, chia semínka, banány, jablečné pyré či voda z cizrny v plechovce. Semínka ve spojení s vodou vytvoří hustý gel, který zastává funkci pojiva.

Životní styl - další články

Doporučujeme