Japonská vláda chce šetřit na dárky pro stoleté občany. Už jich je v zemi moc!

26. srpna 2015·Životní styl·Redakce

To číslo vás zřejmě ohromí. V Japonsku podle posledního sčítání obyvatel žije už téměř 59 tisíc lidí, kteří překročili stoletý věk. A místní vláda z toho má těžkou hlavu.

Problémem jsou kalíšky sakazuki. Jedná se o tradiční kalíšky ze stříbra na saké, které dostává každý obyvatel Japonska, jenž dosáhne věku 100 let. Spolu s ním dostávají také pozdravný dopis od premiéra země. Tak to v zemi vycházejícího slunce chodí už přes padesát let. 

Teď ale možná nastane změna. V Japonsku už je totiž tolik stoletých lidí, že se tradiční dárek začíná státní kase pořádně prodražovat. Každý z nich stojí zhruba 8000 jenů (více než 1500 korun), přičemž stoletých je v zemi podle posledního sčítání téměř 59 tisíc! 

Už před několika lety byl průměr kalíšku zmenšen, aby se snížily výrobní náklady. A nyní se uvažuje o tom, že by mohly být poprvé vyrobeny z levnějšího kovu, anebo zrušeny úplně a nahrazeny jiným – a levnějším – památečním dárkem. Paradoxem je, že tyto úvahy přicházejí jen tři týdny před tím, než se v Japonsku slaví Den úcty vůči starým lidem. 

Životní styl - další články

Doporučujeme