Jde na vašeho partnera krize středního věku? Poradíme vám, jak ji ve zdraví zvládnout

24. srpna 2021·Životní styl·Dominika Číčelová

Ilustrační foto (Shutterstock)

Když u muže nastane krize středního věku, netrpí tím jen on sám, ale také jeho okolí. Především pak jeho partnerka musí zvládat všechny jeho nálady, nápady a kolikrát i zálety. Jak tohle období ve zdraví přežít a stát se partnerovi tou nejlepší možnou oporou?

Krize středního věku se objevuje zpravidla v raném středním věku. Je dobré s jejím příchodem počítat a připravit se na ni. Jinak totiž může ve vztahu napáchat mnoho škod.

Bude třeba hodně tolerance a pochopení partnerovy emoční krize identity. Zachovejte proto chladnou hlavu a držte se těchto rad, s nimiž období krize zvládne váš partner i vy.

Vyhněte se výčitkám

Pokud je váš partner poslední dobou náladový, znuděný, podrážděný a v depresi, ničemu nepomůže, když budete přilévat olej do ohně. Raději svého partnera obklopte láskou, podporou a ukažte, že se o vás může v těžkých chvílích opřít. Jedině tak tuto krizi společně překonáte bez větších ztrát.

Opatrně na mužské ego

Ukažte partnerovi, že vnímáte jeho potřeby a nejsou vám lhostejné. Zeptejte se ho opatrně, co by chtěl ve svém životě nebo ve vašem vztahu změnit. Dávejte si ale velký pozor, jaké věty volíte. Známe mužské ego a víme, že když otázku nepodáme správně, mohlo by se ho to citelně dotknout. A jsou věci, které se už nedají vzít zpět.

Krize není omluvou pro zálety, ale…

Podvádění bývá často neblahou součástí krize středního věku. Pokud zjistíte, že se do vašeho vztahu naboural někdo třetí, je třeba, abyste jednala racionálně.

Samozřejmě, že krize středního věku není pro zálety žádná omluva. Opravdu ale chcete kvůli partnerově chvilkové slabosti rozbít celý vztah? Existuje mnoho párů, které takový problém vyřešily, oba partneři ho ustáli a dnes si jsou blíž než kdy dřív.

Promluvte si s odborníkem

Pokud už si nevíte rady, můžete buď poradit partnerovi, aby si zašel poklábosit s odborníkem, nebo ho můžete navštívit sama. Nikdy však partnera do ničeho netlačte. Jen mu to navrhněte a rozhodnutí už nechte na něm.

Vám zase může odborník poradit, jak partnerovu krizi přežít, nebo vyslechne vaše obavy a úzkosti.

Životní styl - další články

Doporučujeme