Ještě 5 minut! TIPY pro ty, kteří se ráno nemohou vyhrabat z postele

19. prosince 2017·Životní styl·Redakce

Během zimních měsíců je jedna konkrétní věc těžká. Tou je vstávání. Když je venku ještě tma a vy jste pohodlně zachumlaní v peřinách, je téměř nemožné z postele vyskočit, aniž byste několikrát odložili budík.

Těchto dokonalých 13 tipů vám pomůže vstát z postele do šedesáti sekund, aniž byste museli zamáčknout budík. Navíc se budete cítit plní energie a rádi budete čelit dalšímu dni.  

Voda 

Než půjdete do postele, nechte si na nočním stolu sklenici nebo lahev s vodou na ráno. Když se vzbudíte, hned se napijte. Pomůžete vašemu tělu s hydratací a nastartuje se vám metabolismus.  

Budík si dejte na strategické místo 

Když máte budík vedle sebe na dosah ruky, je jednoduché ho zamáčknout. Toho právě dosáhnout nechcete.  

Zařízení, které nenávidíte, si proto položte dál od vaší postele. Až budík zazvoní, budete se muset zvednout z postele a vypnout ho. Musíte však ale poté odolat té touze si do postele lehnout zpátky.  

Roztáhněte si závěsy 

Čerstvé ranní slunce může být otravné, ale zároveň vás upozorní na to, že je čas vstávat. Než půjdete do postele, roztáhněte si závěsy, aby vás probudilo oslnivé sluníčko.  

Nastavte si teplotu 

Teplota těla klesá, když se chystáte do postele. Právě proto byste si v místnosti měli nastavit konkrétní teplotu pro lepší spánek. Ideální teplota v místnosti by se měla pohybovat kolem 20-22 °C.  

Správná teplota vám pomůže rychleji usnout. A čím dřív usnete, tím více se vyspíte a ráno se budete cítit skvěle.  

Hodinky s budíkem 

Někomu nemusí vyhovovat kovový zvuk klasického budíku. Právě díky tomuto zvuku se ráno můžete cítit spíše šokovaní a plni adrenalinu, než že byste se dobře vyspali. Vyzkoušejte hodinky s budíkem. Ty modernější vás vzbudí potichu prostřednictvím lehkých vibrací či slabého pípání.  

Používejte postel jenom na spaní 

Znáte ty dny, kdy jste hrozně unavení a když si v noci lehnete do postele, nemůžete usnout?  

Pokud se v posteli válíte celý den a děláte tam všechno ostatní kromě spánku, vaše tělo si přestane postel spojovat s relaxací a spánkem. Místo toho si tělo myslí, že je to místo, kde se vykonává práce. Právě proto nemůžete v noci usnout.  

Žádný alkohol nebo kofein 

Po dlouhém dni se sklenka vína nebo jedno pivo může zdát jako vhodný nápad. Pokud ale chcete ráno vstát a a cítit se připraveně, musíte vynechat kofein i alkohol. Místo toho zkuste bezkofeinové nápoje jako například heřmánkový nebo levandulový čaj.  

Nekoupejte se  

Spoustu lidí může tahle informace překvapit, ale neměli byste se koupat před spánkem. Horká vana nebo sprcha vystřelí vaši tělesnou teplotu a vy potřebujete pravý opak.  

Piště si seznamy 

V posteli před usnutím kolikrát přemýšlíme nad tím, co musíme udělat následující den. Právě to nás zdržuje od usnutí. Napište si proto na papírek seznam, co musíte udělat a uvidíte, jak se vám odlehčí hlava.  

Připravte si kávu 

Pokud vás vystrašil bod o kofeinu, tohle vám určitě pomůže. Pořiďte si kávovar s budíkem a nastavte si přípravu vaší kávy 5 minut před budíkem. Ráno vás pak nebude budit jen budík, ale i vůně sladké Kolumbie, která se bude linout přes všechny místnosti.  

Přesvědčte se, že vstanete 

Pokud ještě nejste ranní ptáče, teď je ten čas na změnu. Místo stěžování zkuste přesvědčit sami sebe, že dokážete vstát. Smýšlejte o ránu pozitivně a naučte se rána milovat. Přemýšlejte nad skvělou snídaní a kávou, na které se už den předtím můžete těšit.  

Melatonin 

Melatonin je jednoduchou cestou, jak lehce usnout a ráno se probudit svěží jako nikdy předtím. Melatonin je hormon, který ovlivňuje spánek a bdělost. Tento hormon se dá sehnat jako doplněk stravy ve formě tablet, želé nebo tekutiny.  

Vypněte telefon a televizi 

I když se může zdát nemožné usnout bez telefonu nebo televize, je důležité tyto dvě věci vypnout. Televize, notebooky, tablety a telefony vám drasticky ovlivňují spánkové návyky. Místo sjíždění sociálních médií si nastavte všude režim nerušit a položte je od sebe co nejdále. Vašemu mozku se moc uleví.  

Životní styl - další články

Doporučujeme