Kdy je ten pravý čas na párovou terapii? O mnoho dřív, než si myslíte, shodují se odborníci

12. června 2020·Životní styl·Barbora Pisingerová

Foto: Shutterstock

Řada dvojic se v krizi rozhodne vyhledat párového terapeuta a pokusí se vztah zachránit s odbornou pomocí. Často se ale stává, že do ordinace dorazí lidé pozdě a jejich vztahu už není pomoci. Kdy je tedy k nástupu na terapii ten správný čas? Psychologové varují, že může přijít mnohem dříve, než si doopravdy myslíte.

Většina párů by měla vztahového poradce vyhledat mnohem dříve, než si myslí, že ho potřebují. Řada expertů je přesvědčená, že právě terapie s odborným dohledem může být ve vztahu velmi důležitá.

“Většina problémů začíná jako maličkosti, když se ale nevyřeší, časem narostou. Právě tady může terapie pomoci – tím, že lidem poskytne nástroje a techniky, jak efektivněji řešit neshody,” popsala licencovaná vztahová poradkyně Kristie Overstreet pro CNN. Většina párů, se kterými pracuje, by přitom podle ní měla s terapií začít ideálně již o několik let dříve.

“Existují tři stránky každého problému. Jeho verze, její verze a pravda,” uvádí zase psychoterapeutka Kimberly Resnick Anderson. “Objektivní třetí strana může být velmi prospěšná, když mají partneři pocit, že spolu již nezvládají efektivně komunikovat,” myslí si.

Emocionální posilovna

“Každý pár by měl podniknout preventivní opatření, aby si udržel zdravý vztah. Je to jako chodit do posilovny,” uvádí Resnick Anderson. “Pokud páry neprocvičují své emocionální ‘svaly’, začnou ochabovat, slábnout a vzroste šance, že ve vztahu dojde k problémům,” varuje terapeutka.

Jednou z oblastí, ve které často vznikají problémy, je například sex. Podle certifikovaného sexuálního poradce Michaela Morana mnohé páry uvíznou v zajetých kolejích, které nefungují. “Říkám lidem, že když za to sex, který spolu mají, bude stát, budou ho mít víc,” uvádí Moran.

Dalším častým problémem bývá podle odborníků komunikace. Pouze to, že spolu lidé mluví, totiž ještě neznamená, že dojde k porozumění.

“Existuje komunikace a efektivní komunikace,” upozorňuje psycholožka Sara Nasserzadeh. “Obě strany se musí cítit vyslyšené, klidně, respektované a musí cítit, že na nich partnerovi záleží. Nejprve analyzujeme vzorce komunikace a potom je nahrazujeme více efektivními způsoby. Na těch vždy pracujeme společně s párem a v kontextu jejich každodenního života,” vysvětluje odbornice.

Zdroj: CNN

Životní styl - další články

Doporučujeme