Kdy se rodiče konečně vyspí jako před narozením potomka? Vědci zkoumali palčivou otázku

16. března 2019·Životní styl·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto

Kdy už konečně budu moci opět prospat celou noc? Na tuto otázku se ptá nejeden novopečený rodič a odpověď na ni se může v rámci individuálních potřeb dětí lišit. Britští vědci se však rozhodli zpracovat studii, která by alespoň napověděla. Odpověď, kterou dostali, rodiče nepotěší. 

Výzkumníci z University of Warwick na území Anglie studovali spánkový vzorec 4 600 německých rodičů s potomkem narozeným od roku 2008 do roku 2015. Zjistili, že nejvíce trpí matky. Přijdou v průměru o hodinu spánku čistého času v prvních třech měsících po narození dítěte a o 40 minut čistého času každou noc během prvního roku. Matky, které kojí, jsou na tom přitom ještě o něco hůře.

Ztrátě cenného času spánku se nevyhnou ani otcové, třebaže jsou na tom oproti ženám průměrně výrazně lépe. Ti totiž přijdou zhruba o 15 minut času v prvních třech měsících po narození potomka.

Odpověď na otázku, která nastávající a novopečené rodiče trápí nejvíc, totiž kdy už konečně budou moci spát opět celou noc v kuse, však zřejmě mnohé vůbec nepotěší. Podle vědců se totiž spánkový vzorec otců i matek nenavrátí do původního stavu po celých šest let od narození prvního dítěte. 

Spánek přitom není narušen jen tím, že je ukrojeno z jeho celkové doby. Matky a otcové trpí rovněž přerušováním spánku, sníženou kvalitou a tím, že neusnou dostatečně tvrdě. Musí se proto vypořádávat s kruhy pod očima, šedavou kůží, sníženou energií, sníženou schopností koncentrace, neustálým vyčerpáním a nezřídka nadužíváním kofeinu či energetických nápojů.

“Třebaže je pořízení dětí pro většinu rodičů významným zdrojem radosti, je možné, že zvýšené požadavky a zodpovědnost spojená s rolí rodiče vede ke kratšímu spánku zhoršené kvality dokonce i 6 let po narození prvního potomka,” uvedl jeden z autorů studie Sakari Lemola v oficiálním vyjádření.

“Nečekali jsme, že zjistíme tohle, ale věříme, že dochází k množství změn v oblasti povinností, které rodiče mají,”uvedl Lemola pro The Guardian.  Dodal, že děti sice s přibývajícím věkem přestávají v noci brečet, stejně se však mohou budit, může jim být v noci špatně nebo je mohou trápit špatné sny. Spánek rodičů navíc podle vědců ovlivňují i stres a starosti, které k rodičovství neodmyslitelně patří.

Životní styl - další články

Doporučujeme