Kočkami zbožňovaná šanta. Proč ji vyhledávají?

6. ledna 2022·Životní styl·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Šanta kočičí je u micinek neskonale zbožňovaná. Najde se pár kočiček, které tato "droga " neohromí, ale u většiny zabírá stoprocentně. Co je na ní tak přitahuje, a jak na ně vůbec působí?

Podle serveru Neposlušné tlapky když kočce dopřejete šantu, začíná pro ni relaxace. Po chvilce euforie navíc přichází rychlý útlum následován odpočinkem, který mnoho páníčků ocení. Podle oborníků toto hraje důležitou roli v rozmnožování rostliny. Micinka si během dovádění natáhá do svého kožichu semínka a rostlina se tak samovolně rozmnožuje po všech koutech.

Šanta kočičí obsahuje karvaktrol, thymol, vitamín C a nepelakton, který působí na naše čtyřnohé kamarády jako halucinogen. Nemusíte se ale bát, že by se z vaší kočky stal závislák, rostlina nemá žádné negativní účinky.

Euforie z vůně většině micinkám vydrží pouhých 15 minut. Přesto během toho mají potřebu škrábat a kousat, proto se často doporučuje posypat bylinkou škrabadla a kousací hračky. Dokonce nějteré doplňky už šantu obsahují.

Pokud toho vaše kočka má už dost, tak začne rostlinu pojídat. V ten moment působí jako sedativum. A pokud kočku nemáte, tak doporučujeme šantu zasadit i tak. Látky, které obsahuje totiž odpuzují šváby, komáry a to jistě není nikdy na škodu.

 


Životní styl - další články

Doporučujeme