Psi a kočky v posteli. Je pro zvířata vhodné, aby spala s námi?

10. listopadu 2021·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Většina lidí miluje, když s nimi jejich domácí mazlíčci spí v posteli. Otázkou je, zda je to zdravé a prospěšné nejen pro lidi, ale i pro samotná zvířata. Nad tím se zamýšlel server CNN společně s veterináři.

Je spaní s vámi vhodné a dobré pro vaše mazlíčky? “Líbí se mi, že tuto otázku obracíme. Obecně je pro zvířata dobré, když spí s lidmi v posteli,” říká pro CNN veterinářka Dana Varble, hlavní veterinární lékařka Severoamerické veterinární komunity. Domácí mazlíčci, kteří s námi spí v posteli, mají většinou vyšší úroveň důvěry a pevnější pouto s majitelem.

Psi a kočky mají těsnější vazbu se svými páníčky, získávají další zdravotní výhody, včetně zvýšeného množství prospěšných neurotransmiterů, jako jeoxytocin a dopamin, tedy takzvané hormony štěstí,” říká doktorka. Pro zvířata je vhodné spát s námi v posteli, pro nás už tolik ne. Náš spánek totiž nemusí být moc kvalitní.

View this post on Instagram

A post shared by DOGS 🐶 (@insta_dog)

Zvířata se mohou pohybovat, štěkat a narušovat náš spánek. “Spánek psů (a koček) není nepřetržitý a nevyhnutelně se zvedají a chodí po posteli, šlapou po lidech. Všechny tyto aktivity vedou k roztříštění spánku,” řekl doktor Vsevolod Polotsky, ředitel výzkumu spánku a profesor na katedře lékařství na Univerzity Johnse Hopkinse.

Tato mikrobuzení mohou být bez našeho vědomí, ale vytrhnou nás z hlubokého spánku. Spánek se podle doktorů může ještě zhoršit. Nedávné studie ale prokázaly, že pro lidský spánek mohou být zvířata ale prospěšná. Týká se to lidí s úzkostí nebo depresí. “Pro tyto lidi jsou jejich mazlíčci něco jako polštář či deka. Mohou pak mít pocit, že jim tato chlupatá stvoření snižují jejich úzkost,” uvedl odborník na spánek doktor Raj Dasgupta z Jihokalifornské univerzity.

View this post on Instagram

A post shared by Cats of Instagram (@cats_of_instagram)

Životní styl - další články

Doporučujeme