Lavička nebo plot si zaslouží nový jarní kabát. Umíte natírat?

21. dubna 2016·Životní styl·Redakce

Zahradní nábytek i plot potřebuje po zimě péči. Možná vám stačí voda a hadr, ale možná budete muset natírat. Víte, čím co natřít?

Natírání není sice žádná věda, ale stejně se vyplatí trochu se připravit. Není ostuda se při nákupu poradit s odborníkem. Ten vám pomůže vybrat nejen vhodnou barvu, ale poradí i s pomůckami. Špatně zvolený štětec může být totiž průšvih a budete mít vymalovánoJ

Nejčastěji natíráme dřevo. Co si máte koupit?

Lazury

Lazury jsou tenkovrstvé a silnovrstvé. Ty první se zcela vsáknou do podkladu, neodlupují se a nátěr se také lépe obnovuje. Tenkovrstvé lazury se hodí na povrchy, které nejsou rozměrově stabilní. To jsou třeba plotové plaňky. Silnovrstvé lazury vytváří na povrchu hladký vodoodpudivý film, jsou odolnější. Hodí se na okna, rámy oken, dveře.

Oleje

Ty jsou vhodné pro dosud neošetřené povrchy zejména z tvrdého a exotického dřeva. Olej má vysokou penetrační schopnost a na povrchu dřeva vytváří vodoodpudivý film. Proniká hluboko do buněčné struktury dřeva, zmírňuje praskání a kroucení a dřevo chrání i zevnitř.

Krycí barvy

Uplatní se tam, kde není nutné zachovat kresbu dřeva nebo na silně zašedlé a zvětralé dřevo. Důležité je zvolit produkt určený na dřevo. Pokud budete natírat venkovní objekt, musí to být barva do exteriéru.

Laky

Laky jsou průhledná (transparentní) nátěrová hmota bez barevného odstínu. Zachovají krásu dřeva v jeho přirozené podobě. Do exteriéru musíte vybrat vhodný lak na venek s obsahem UV filtrů.

Tak šťastnou ruku při natírání!

 

PRŮZKUM: Kutí každý třetí Čech a odměnou je často pivo!

PORADNA FREKVENCE 1: Největší mýty o hygieně v domácnosti

TIP FREKVENCE 1: Barvy ovlivňují naši psychiku. Mrkněte se, jak!

 

Životní styl - další články

Doporučujeme