Legenda se vrací. IN je brigáda na chmelu

27. července 2016·Životní styl·Redakce

Byli jste někdy na chmelu? Zájem dnešních studentů se zase zvedá a roste i poptávka po českém chmelu. A chmelové farmy zvyšují produkci.

Boom chmelu odstartovaly v Česku minipivovary. V lednu 2016 jich bylo registrováno 302. I tradiční české pivovary začínají vařit pivo s větším obsahem chmelu, kterého se dožadují zákazníci. O kvalitní český chmel je zájem i v zahraničí. 

Roste i celková produkce piva, která se zvýšila na 20,1 milionu hektolitrů. Daří se i vývozu, podle Českého svazu pivovarů a sladoven vzrostl export meziročně o více než 13%. Vyvážíme 4139 hektolitrů. České pivo prostě jede!

V letošním roce je v České republice 4800 hektarů chmelnic. A český chmel je vyprodán až do roku 2020. 

Se zvýšenou poptávkou po chmelu se logicky zvyšuje i poptávka po brigádnících, kteří by ho pomáhali sklízet. Dnešní brigáda vypadá trochu jinak, než za totality. Sklizeň většinou probíhá mechanicky pomocí speciálně upravených traktorů. Brigádníci tak zajišťují sběr zbytků nesklizeného chmele, čistí chmelnice, suší a pytlují.

Navíc brigády na chmelu jsou docela dobře placené. Kromě základní hodinové sazby dostávají brigádníci i výkonnostní bonusy a prémie. 

Společnost Chmelda, která chmelové brigády organizuje, zaznamenává v posledních letech nárůst zájmu brigádníků. Na chmelu se dá vydělat a navíc je to parádní letní zážitek!

Nejoblíbenějším pivem v Česku je Plzeň. Statistiky totiž (většinou) nelžou!

FOTO: Máte rádi pivo? V Kanadě jedno pojmenovali po Jaromíru Jágrovi!

VIDEO: Poklona legendárnímu filmu Starci na chmelu? Podívejte se!

Životní styl - další články

Doporučujeme