Lidé si v karanténě přestávají čistit zuby, tvrdí studie. I malá změna ale může mít dlouhodobé následky

7. prosince 2020·Životní styl·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Letošní rok byl pro řadu z nás rokem tak trochu stráveným doma v teplácích. Není divu, že při práci na home office a sociální izolaci někteří lidé začali trošku zanedbávat osobní hygienu. Někteří ale polevují i v péči o svůj chrup. To přitom může mít dalekosáhlé následky. 

Někteří lidé museli letos velkou část roku strávit doma na home office. Spousta lidí se snažila navíc omezit sociální kontakty, což vedlo k takové míře izolace, jakou jsme zatím nezažili. Bez společnosti ostatních potom leckdo začal tak trochu zanedbávat svou osobní hygienu.

Nová studie odhalila, že překvapivě hodně lidí začalo zanedbávat i svůj chrup. Když ovšem přijde na to, jak často si myjeme třeba vlasy, nic horšího než poněkud neupravený zjev nás nepostihne. U zubů je to ale úplně jiný příběh.

Záněty dásní i ztráta zubů

Až čtvrtina respondentů britské studie přiznala, že už si nečistí zuby pravidelně dvakrát denně. Ba co hůř, 11 % přiznalo, že si některé dny své zuby nevyčistí vůbec.

Kvůli pandemii se přitom prudce snížil počet zubařských zákroků a mnoho lidí na čas zanevřelo i na prevenci. Až 51 % respondentů uvedlo, že kvůli epidemiologické situaci promeškali pravidelnou návštěvu zubaře.

Už malé polevení v pravidelné péči o náš chrup přitom může mít dlouhodobé nepříznivé následky. Až 16 % zaznamenalo nárůst zubního plaku, 10 % problémy s dásněmi a 7 % dokonce o některé zuby přišlo.

Životní styl - další články

Doporučujeme