Tohle jsou nejčastější chyby při čistění zubů! Jak na krásný bílý úsměv?

4. října 2019·Životní styl·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto

Čistit dvakrát denně a nejíst příliš cukru. To je podle většiny z nás ten správný recept na krásný úsměv. Jak je ale možné, že i přes dodržování tohoto pravidla občas přijdeme k zubaři s kazem? Podle odborníků velmi záleží na tom, jakým způsobem si chrup čistíme! Jak je to správně?

Co je to plak

Mechanické čištění kartáčkem odstraňuje z povrchu zubů plak – směsici bakterií, jejich kyselin a lepkavých vedlejších produktů a zbytků jídla. Tato hmota se na zubech tvoří zcela přirozeně okamžitě po každém jídle, ale není nutně ihned škodlivá. Riziko pro zuby představuje až po určitém čase “zrání” a působení. Není zcela jisté, jak dlouhá tato doba je, vědci se však shodují, že minimálně 12 hodin se nemusíte bát.

Po této lhůtě však již nastává negativní působení a zuby začínají trpět. Bakterie konzumují cukry a jako vedlejší produkty vytvářejí kyseliny, které rozpouští minerály ze zubů. Tím způsobují mikroskopické dírky, které jsou pouhým okem neviditelné, narušují však strukturu našeho chrupu. Pokud tento proces není zastaven a dírky nejsou opraveny, stanou se z nich postupně větší a větší díry.

Jaký kartáček

Plak je obtížné vidět, protože má bělavou barvu, stejně jako lidský chrup. Co s tím? Odborníci radí věnovat čištění pokaždé alespoň dvě minuty. To by vám mělo zaručit, že většinu plaku skutečně odstraníte. Ideální je zuby si vyčistit před spaním, a pak ještě jednou během dne. Pravidelné čištění zamezí bakteriím, aby se rozmnožily do stádia, kdy vyprodukují kritické množství kyseliny.

O něco lepší jsou údajně kartáčky elektrické. Lepší jsou také ty, které mají malé hlavičky, protože se snáze dostanou i na méně přístupná místa. Štětiny by měly být středně drsné, tedy ani moc drásající, ani moc měkké. Takové zajistí nejlepší výsledek a nejmenší poškození zubů a dásní.

Na co pozor u pasty

Věcí, kterou můžete svému chrupu nejvíce prospět, je pasta. Klíčovou ingrediencí je fluorid. U této látky se prokázalo, že pomáhá proti ničení chrupu. Fluorid totiž nahrazuje rozpuštěné minerály, čímž zuby posiluje a zabraňuje rozvoji zubního kazu.

Pro maximální účinek hledejte pastu s koncentrací 1350 – 1500 ppmF (parts per milion, částice fluoridu na milion částic). Může se stát, že u dětských past zjistíte, že nejsou dost silné. Můžete se proto poradit se svým zubařem, jaký druh by vašim dětem podle jejich chrupu doporučil.

Častá chyba s ústní vodou

Poté, co si vyčistíte zuby na noc, byste už rozhodně neměli nic jíst ani pít, snad jen kromě čisté vody. Těsně po čistění byste dokonce neměli používat ani ústní vodu! Proč? Vypláchne vám totiž z úst drahocenný fluorid, který tak nemůže přes noc působit a dát vašim zubům to, co od něj potřebují. I proto je lepší překonat nepříjemnou chuť a příliš důkladně si ústa po čištění nevyplachovat, aby zůstaly prospěšné látky zachovány co nejdéle.

Jak s cukrem

A jaké množství cukru už je příliš? Odborníci radí nepřekračovat zhruba čtyři “cukrové vlny” denně. Každý cukrový nápor na náš chrup je totiž pro jeho kondici pomyslnou fackou. Pokud ho celý den zasypáváme sprškami cukrů, je jasné, že na tom nebude nejlépe. Čtyři takovéto vlny by ovšem zdravé zuby měly ustát bez větších potíží.

Koneckonců vám za to zřejmě nepoděkují jen ony, ale i zbytek těla. Podle zubařů je totiž nejlepší například vynechat cukr z teplých nápojů a omezit sladké svačinky, což zároveň prospěje i celému organismu.

 

 

 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme