Maminky oslaví svátek už tuto neděli. Nezapomeňte na Den matek!

7. května 2016·Životní styl·Redakce

Druhá květnová neděle patří všem maminkám bez rozdílu věku. Udělejte si na kapesníku uzel a nezapomeňte na dáreček pro tu svoji. I kdyby to měla být jen kytička a pusa!

Svátek matek nebo také Den matek připadá u nás na druhou květnovou neděli. Ale slaví se i v jiných zemích. Tradičním dárkem je ručně vyrobený dárek a básnička, ale na maminky nezapomínají ani dospělé děti. Tak to koukejte nezkazit!

Historie svátku matek

Kořeny můžeme najít například v římské oslavě mateřství, která připadala na první březnový den. Byla zasvěcena bohyni Juno, ochránkyni vdaných žen a rodiček.

Od šestnáctého století se slavil svátek Mothering Sunday. Jednalo se o křesťanský svátek, slavil se čtvrtou neděli od začátku půstu. Sloužící tehdy dostávali den volna, aby mohli navštívit svůj domovský kostel a rodinu. Mladí lidé cestou do kostela trhali květiny, které nechali buď v kostele nebo je v lepším případě dali mamince.

V roce 1870 vyzvala americká sociální aktivistka Julia Ward Howeová všechny ženy ke sjednocení v Provolání ke dni matek. Zkusila i stanovit konkrétní datum, ale neuspěla.

Skutečnou zakladatelkou Dne matek se stala Anna Marie Jarvisová. Poprvé slavila v roce 1907 v úzkém kruhu svých přátel – z úcty ke své vlastní matce (ta byla aktivní v oblasti sanitární a zdravotní pomoci). Anna od roku 1907 bojovala za oficiální uznání svátku matek. V roce 1908 se slavil oficiálně v kostele v Graftonu. Veřejně svátek oznámil guvernér Západní Virginie v roce 1910. Společný návrh amerického kongresu pak v roce 1914 schválil americký prezident Woodrow Wilson.

Druhá květnová neděle se tak stala dnem, který je věnován matkám. V roce 1923 se Den matek dostal i na naše území, a to díky Alice Masarykové.

Komunistům se svátek matek podařilo vytlačit a nahradil ho Mezinárodní den žen. O svátku matek se neučily ani děti ve školách.

Naštěstí jsou tyhle doby pryč a v neděli slavíme každou maminku! V obchodech nám to připomínají docela okatě. Nemusíte ale utrácet majlant. Lepší je dobrý nápad, vědět, co má maminka opravdu ráda, co ráda mlsá. Může to být slavnostní oběd, který připravíte, může to být výlet, na který maminku pozvete. Hlavně si vzpomeňte!

Pamatujete na básničku, kterou recitoval Rychlonožka z Rychlých Šípů? Tu zvládnete tady!

Každý, kdo má matičku, 

dnes jí říká básničku. 

Radostí se třese, když jí kytku nese!

 

VIDEO: Muž se po 14 letech oholil a nikomu to neřekl! Rodina reagovala roztomile

Hurvínek má taťuldu Spejbla. Ale víte, proč nemá maminku?

 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme