Michal Zikán: Máme k dispozici novou léčbu rakoviny vaječníků. Což je opravdu výrazný pokrok

11. června 2021·Životní styl·Lenka Skrzeczkova·Bára Nesvadbová

Přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a Nemocnice Na Bulovce Michal Zikán. (Foto: Frekvence 1)

Rakovina vaječníků je jedeno z onemocnění, které nejčastěji postihuje mladší ženy do čtyřicítky. Vyšší výskyt je zaznamenán také u žen, které nemají děti či prodělaly první těhotenství před 20. či po 35. roku. Lékaři ale mají dobré zprávy. Objevili totiž převratnou léčbu vaječníků. V čem spočívá? Ubývá v posledních letech nádorového onemocnění mezi ženami? To v rozhovoru pro Frekvenci 1 prozradil přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a Nemocnice Na Bulovce Michal Zikán.

V léčbě rakoviny vaječníků se blýská na lepší časy. Máme k dispozici novou léčbu rakoviny vaječníků a tam je to po dlouhých desetiletích opravdu výrazný pokrok,” popisuje Michal Zikán. Lékařům se tak otevírají možnosti další léčby u tohoto typu rakoviny.

Řadě pacientek především s pokročilým onemocněním dnes dokážeme mnohem lépe pomoci právě díky nové skupině léku,” uvádí. Tyto léky využívají mechanismus našich buněk. Využívají mechanismus oprav DNA naší genetické informace, protože v průběhu dělení buněk vzniká řada chyb ve stavbě DNA, proto to naše tělo, naše buňky mají řadu opravných mechanismů a když v nádorů některé ty opravné mechanismy vypneme, tak ten nádor se stává mnohem zranitelnější,” dodal gynekolog.

Aktuálně tuto léčbu zkouší na skupině žen, které mají dědičnou dispozici ke vzniku rakoviny vaječníků a prsu. “Ony mají právě dědičnou poruchu jednoho z mechanismu oprav DNA,” uvedl Zikán. Do budoucna genetická diagnostika i terapie se zdá být velmi slibným polem. Na druhou stranu je to už několik desetiletí, co se snažíme do DNA zasáhnout a zatím těch úspěchu je velmi poskrovnu. Zdá se, že toho ještě nevíme dostatek,” doplnil.

Přednosta podotknul, že ve všech západních zemích obecně přibývá žen s rakovinou prsu. “Nenacházíme odpověď na to, proč tomu tak je. Zda za to můžou nějaké hormonální faktory, faktory životního prostředí, nevíme,” uvedl. Naopak počet žen nově diagnostikovaných s rakovinou vaječníků každý rok stagnuje. “Možná trošku lehce klesá. Což se zase přičítá na vrub hormonální antikoncepci, byť v poslední době je mezi ženami ústup v jejím užívání,” dodal Zikán.

Poslechněte si celý rozhovor:

Životní styl - další články

Doporučujeme