Mikuláše budou letos slavit tři čtvrtiny lidí!

4. prosince 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Svátek sv. Mikuláše je podle aktuálního výzkumu Českého národního panelu stále populární. Dvě třetiny dotázaných si myslí, že návštěva Mikuláše a čerta má na děti výchovný vliv.

Co nadělíte dětem letos vy? Tedy ne vy, ale Mikuláš! Budou to sladkosti, ovoce a ořechy, uhlí a brambory? 

Mikuláše máme rádi už od dětství, takže v sobotu slavíme a rozbalujeme punčochy! 

Věděli jste, že pouze 5% populace v České republice odmítá příchod čerta a Mikuláše, protože nesouhlasí se strašením dětí? 

Dětem strašení neublíží, stačí, když je decentní.

A jak v Česku obvykle slavíme Mikuláše? Pozveme trojici Mikuláš, čert a anděl k sobě domů. Následně se  bojíme, jestli to naše ratolesti zvládnou. V některých případech se (oprávněně) bojíme také o osud Mikuláše, čerta a anděla, protože ti chudáci dostanou všude “stopečku na cestu”.

Historky o opilých Mikuláších se zakládají bohužel na pravdě. Ale proč by to jinak ti dospěláci dělali, že?

Nepřežeňte to se strašením.

Krásně namaskovaný čert, kterého se leknete i vy, může vašim dětem způsobit velký problém. Co baví dospělé, může být traumatem pro malé. Vaše děti to sice zvádnou…

Zvládnou, ale jen za podpory rodičů. Naprosto postačí mít (vystrašeného) potomka v náručí. Reakce jeho těla vám napoví, jestli je čert v té správné vzdálenosti nebo už je za čarou. 

Nepodceňujte strach svých dětí. Koktání přece od Mikuláše nechcete!

Tak šup pro mandarinky, uhlí, brambory, a ať se vám nadílka podaří.

A přidáme vám trochu statistiky:

Tradice obcházení domácností Mikulášem, čerty a anděly je záležitostí spíše venkova než velkých měst. Na vesnicích a obcích do 2000 obyvatel navštíví Mikuláš a jeho parta průměrně každou druhou domácnost. Ve větších městech nad 20 000 obyvatel je to už jen každý čtvrtý.

Tak se letos polepšíme!

 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme