Mytí mýdlem prý ničí naši pokožku. Doktor popsal, co dělat místo toho

3. srpna 2020·Životní styl·Barbora Pisingerová

Foto: Shutterstock

Mýdlem jsme zvyklí se mýt každý den a většina z nás nad tím už ani nepřemýšlí. Je to něco tak samozřejmého, že by to bylo skoro zbytečné. Nebo ne? Doktor James Hamblin nyní přišel s tvrzením, že mýdlem svou pokožku vlastně soustavně ničíme. A doporučuje dělat něco úplně jiného. 

Dr. James Hamblin tvrdí, že pravidelným používáním mýdla při sprchování narušujeme přirozenou odpověď těla na nečistoty. Tématu se věnuje ve své knize Čistota: Nová věda o kůži (Clean: The New Science of Skin), která vyšla tento týden.

“Zatímco jsme si dlouho mysleli, že kůže je bariéra mezi námi a okolním světem, rostoucí povědomí o mikrobiomu naznačuje, že kůže je ve skutečnosti dynamické rozhraní,” píše Hamblin.

Hamblin uvádí, že pokud začneme používat méně a méně mýdla, budeme ho také méně potřebovat. Zprvu je to pro tělo šok a bez patřičné kosmetické péče člověk jaksi zavání. Brzy se ale tělo srovná a tolik očisty nebude přirozeně potřebovat. Vědec se svými poznatky řídí sám a nemůže si je vynachválit. Nijak prý nepáchne a zlepšil se mu ekzém.

“Každodenní sprchování vám nezlepší zdraví. Způsobí vaší pokožce problémy – a navíc je to ohromné plýtvání vodou,”uvádí Hamblin. “Navíc oleje, parfémy a další aditiva v šamponech, kondicionérech a sprchových gelech mohou způsobovat potíže samy o sobě, jako například alergické reakce. A to ani nemluvím o jejich ceně,” pokračuje vědec.

Ideální je podle experta omývat se pouze vodou, pokud je to v dané situaci možné. “Neexistuje žádná ideální frekvence sprchování, ale experti věří, že sprchovat se několikrát týdne je pro většinu lidí až až (pokud nejste špinaví, zpocení nebo nemáte jiné důvody sprchovat se častěji). Krátké sprchy, které trvají jen tři nebo čtyři minuty se zaměřením na podpaží a rozkrok by měly postačit,” doporučuje vědec.

Životní styl - další články

Doporučujeme