Bezšamponová metoda získává na oblibě: V čem je šampon špatný a jak přežít bez něj?

30. září 2019·Životní styl·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto.

Většina z nás si život bez šamponu nedovede představit. Množí se ale názory, že je pro naše vlasy vlastně špatný. Jak ale přežít bez něj? Nebojte, nemusíte chodit už do konce života s mastnou hlavou. Možností je hned několik. 

Ačkoli pro někoho vize budoucnosti bez šamponů zní velmi děsivě, mnozí si paradoxně pochvalují, že jsou jejich vlasy bez těchto přípravků mnohem krásnější. Jak je to možné? Kosmetické šampony totiž nezřídka obsahují chemikálie, které vlasy zbavují jejich přirozeného mazu.

Mazové žlázy však potom vlasy vyhodnocují jako vysychající a produkují mazu o to více. To vede k tomu, že se vlasy mastí rychleji a člověk si je pak ještě častěji myje, aby se mastnoty zase zbavil. A negativní vliv to má mít i na pokožku hlavy – ta má být podrážděná, oslabená či podle některých teorií má dokonce snáze absorbovat škodlivé látky z okolí. Odborníci ovšem varují, že pro zdravého člověka by běžný šampon neměl představovat žádné zdravotní riziko.

Mnoho lidí však v posledních letech přesto zkouší tzv. bezšamponovou metodu, během které na svou kštici neaplikují vůbec žádné chemické přípravky. Své vlasy umývají jen vodou, popřípadě do hry zapojují jablečný ocet, jedlou sodu, bylinkové výluhy, černou kávu či další přírodní složky. Pochvalují si, že jejich vlasy jsou díky tomu zdravější, silnější a krásnější a stejně tak i pokožka hlavy.

Pokud ovšem přemýšlíte, že byste tuto metodu zkusili, připravte se, že to nebude jen tak. Musíte totiž přečkat zhruba 3 – 6 týdnů, během kterých budou vaše vlasy mastnější, než kdy dříve. Někteří lidé varují, že porost hlavy může i nevábně zapáchat.

Během této doby však postupně dojde k proměně, při níž se nastartují samočistící procesy a na jejímž konci vás bude čekat zdravá a bujná kštice. Některé blogerky si dokonce pochvalují, že mají jejich chemikáliemi nedotčené vlasy větší objem.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme