Mýty kolem bílé rýže: Dietní potravina, nebo prázdné kalorie?

27. srpna 2019·Životní styl·Barbora Pisingerová

Zdroj: Shutterstock

Když se vezme hnědá a bílá rýže, většina lidí má zafixováno, že ta hnědá je pro nás zdravější. Často se setkáme s názorem, že bílá rýže vlastně vůbec zdravá není. Kvůli průmyslovému zpracování má být ochuzena o drtinou většinu živin a obsahuje tedy jen prázdné kalorie. Svá pozitiva však přece jen má. Je pro nás tedy vlastně zdravá, nebo ne?

Jaký je vlastně rozdíl? Zatímco hnědá rýže je vlastně přírodní obilné zrno, bílá rýže je průmyslově zpracována a ochuzena o několik vnějších vrstev. Čistě kvůli tomuto procesu je o něco chudší na živiny, obsahuje méně vlákniny a má vyšší glykemický index.

Glykemický index totiž označuje rychlost, jakou se sacharidy z potraviny vstřebávají do krve. Vyšší glykemický index znamená, že po potravině budeme mít brzy hlad a často navíc chuť na sladké. Čím je tento index nižší, tím efektivněji nás jídlo zasytí.

Lidé, kteří se snaží hubnout a nebo kontrolovat svůj pocit hladu, se proto snaží stravovat hlavně potravinami s nižším glykemickým indexem, po kterých jim tak rychle nevytráví a oni nebudou mít hned zase nutkání se něčeho najíst. To jsou všechno důvody, které tak trochu hrají proti bílé rýži.

Řada lidí navíc zastává názor, že bílá rýže obsahuje v podstatě jen prázdné kalorie a není proto úplně ideální volbou, pokud se snažíme stravovat co nejzdravěji a dodat tělu všechny potřebné živiny. Jaká je ale pravda? Ve skutečnosti je to trochu složitější.

Je pravda, že bílá rýže je na živiny podstatně chudší, než ta přírodnější hnědá. V dnešní době je však řada rýží uměle obohacována na prospěšné živiny, a tak mají mnohdy balíčky bílé rýže vlastně lepší výživové hodnoty, než balení té přírodní hnědé varianty. Rozdíly navíc nejsou nijak extrémně vysoké ani před obohacováním.

Ve výsledku také platí, že bílá rýže skutečně obsahuje o něco méně vlákniny. Nakonec to však není nijak nepřekonatelný problém. Podle expertů na výživu totiž bohatě stačí dát si k rýži trochu brokolice. Již menším kusem si zajistíte ve výsledku vlákniny více, než kolik byste jí přijali se samotnou hnědou rýží. Je proto mnohem víc potřeba přemýšlet nad tím, co si s čím dáme, než zatracovat jednu konkrétní surovinu.

Životní styl - další články

Doporučujeme