Na lyže? Vyražte na Slovensko nebo do Alp

28. dubna 2015·Životní styl·Luboš Procházka

I když meteorologové ještě nevylučují v Krkonoších a Krušných horách sněžení, na lyžovačku už to není. I na sjezdovkách našich nejvyšších hor, kde se stále drží sníh už zimní sezona skončila. Pokud ale máte chuť na lyže se ještě postavit - zkuste Slovensko.

Za sněhem ke Slovákům 

V Tatrách ještě dost sněhu je – například v Tatranské Lomnici, na Štrbském Plese nebo na Chopku nebo v Roháčích – ve Spálenej dolině.

“Ve slovenských horských areálech na Chopku a Tatranské Lomnici a taky Lomnickém Sedle se lyžuje během víkendů. V Lomnickém Sedle je 110 cm sněhu, na Chopku je od 40 do 60 cm sněhu a podmínky jsou na jarní lyžovačku ještě velmi dobré”  řekla Frekvenci 1 mluvčí společnosti Tatry Mountain Resort Zuzana Fabiánová.

A lyžovat se bude i během první květnové dekády. “Předpokládáme, že lyžovat se bude ještě do desátého května”, dodala Zuzana Fabiánová. 

V Rakousku mají ještě 4 metry sněhu 

Zájezdy do Alp ale naše cestovní kanceláře už nenabízejí, nebo s nabídkou v nejbližších dnech skončí. Nezbývá už nic jiného, než se do Alp vydat na vlastní pěst, a stále dost Čechů tuto cestu za sněhem na vlastní riziko podstupuje. 

V Alpách se lyžuje většinou už jen na ledovci. V Rakousku  nejvíc sněhu hlásí Dachstein – Ramsau – čtyři metry a Kaprun má přes tři a půl metru sněhu. V italském Livignu jsou  tři a půl metru.

Na lyže pod nejvyšší horu

Ve francouzském Val D´Isere je metr a půl bílé peřiny. V Chamonix pod Mont Blancem, tedy nejvyšší evropskou horou, metr a tři čtvrtě. Ve švýcarském Zermattu pod Matterhornem je dva a půl metru. 

Německo pak hlásí čtyři metry sněhu v bavorských Alpách na ledovci Zugspitze, taky v Garmisch Partenkichenu a Obertsdorf má sněhu už jen metr dvacet.

Životní styl - další články

Doporučujeme