Naklání vaše dítě hlavu? Může mít oční vadu.

20. října 2014·Životní styl·Redakce

Skláníte se nad postýlkou batolete a hledáte oční kontakt? První půl rok vidí miminko jen pět procent z toho, co v dospělosti. V jednom roce vidí vzdálenější předměty dítě ještě rozmazaně.

První příznaky

„Šilhání, naklánění hlavy, přibližování předmětů příliš blízko nebo mžourání, to jsou ty signály, které by měly rodiče vyprovokovat k první návštěvě očního lékaře. A to nejpozději do šestého roku dítěte, ” říká oční lékař Imran Zangi.

Brýle

Pokud vám lékař předepíše brýle, buďte důslední a děti motivujte k tomu, aby je nosily. Je to nezbytné!  Můžou jim překážet při sportu – fixujte je speciální gumičkou kolem hlavy, rozhodně nepřistupujte na nošení čoček. Teprve u dětí v pubertě se dá uvažovat o očních čočkách.

Kontaktní čočky

Většinou se nedoporučuje používat kontaktní čočky dřív než v patnácti letech. Většinou se ordinují u dětí, které hodně sportují a brýle jim překážejí.

Při používání kontaktních čoček je důležitá hygiena a správné používání. Někdy způsobí zánět očí, proto je  třeba vyloučit i alergii na kontaktní čočky. A vždy se o používání kontaktních čoček poraďte s lékařem.

Operace

Dnešní moderní lasery umožňují šetrně a rychle odstranit oční vady jako krátkozrakost nebo dalekozrakost, včetně možných kombinací s astigmatismem. Pomocí mikročočky je možné odstranit i tzv. vetchozrakost, tedy potřebu brýlí na čtení, která se často objevuje ve věku nad 40 let.  Dobře si ji ale rozmysleme. Přeci jen jde o zásah do oka.

„Je vhodná v době, kdy je vada alespoň rok stabilní. A to hlavně po 18 roku. Oko je ale zázrak evoluce a proto jakýkoliv zásah dobře zvažujte,“ radí oční lékař Imran Zangi

 

Životní styl - další články

Doporučujeme