Vychutnejte si Košice. Centrum východního Slovenska zve za dobrým vínem a památkami

6. května 2024·Životní styl·Lenka Skrzeczkova

Košice. (Foto: Slovakia Travel)

Zjistili jsme, jak chutná metropole východoslovenského regionu – Košice. Mnoho z nás si řekne, co tam? Ale my vás nyní přesvědčíme o tom, že toto druhé nejlidnatější slovenské město za návštěvu stojí. Pokud máte rádi eurovíkendy s prohlídkou památek, návštěvou originálních akcí či vyhledáváte dobré jídlo a pití, Košice budou pro vás to pravé ořechové.

Cesta z Česka do Košic je poměrně dlouhá, pokud ovšem neletíte letadlem. V tom případě si už za hodinku můžete užívat třeba místní dobré pivo, víno a slovenské tradiční pokrmy. Ale začněme pěkně od začátku.

Košice překvapí nejednoho návštěvníka svou bohatou historií. Svou rozlohou jsou největší městskou památkovou rezervací na Slovensku. Počátky města sahají až do roku 1230. Každý by měl určitě navštívit dominantu města, kterou je Dům sv. Alžběty. Dále se vyplatí zajít na Dolní bránu, která vás nechá nahlédnout do doby, kdy město vznikalo. Určitě byste neměli minout malebnou Uličku řemesel, kde narazíte na krámky s ručně vyrobenými produkty jako je keramika, bylinky, šperky z minerálních kamenů či kovářské výrobky. Pokud se ale chcete dopodrobna seznámit s historií města, navštivte Východoslovenské muzeum. Zde se ukrývá i proslulý Košický zlatý poklad, což je soubor 2 920 mincí, tří zlatých medailí a zlatého renesančního řetězu.

Velkou atrakcí přímo ve středu města je zpívající fontána, která je v noci doplněná o světelné, hudební a vizuální efekty. Rodiny s dětmi jistě ocení návštěvu tamní Botanické zahrady a Zoo Košice, které jsou kousek za městem.

Milovníci gastronomie ocení pestrou nabídku zdejších restaurací, kde vaří tradiční slovenskou kuchyni šmrncnutou o moderní trendy. Na své si přijdou i milovníci zlatavého moku. Přímo v centru města se nachází nejstarší městský Pivovar Hostinec, kde určitě stojí za to ochutnat pivní degustační set. Pokud vám nebude vadit vyjet za hranice města, tak doporučujeme navštívit i vinařskou oblast Tokaj, kde jistě oceníte pestrou nabídku zdejšího vína při návštěvě jednoho ze sklípku. Vinice si můžete krásně prohlédnout i z výšky, a to z rozhledny Tokaj v obci Malá Tŕňa.

Slovensko nás tak opět příjemně překvapilo. A doporučujeme ho zažít i vám!

Životní styl - další články

Doporučujeme