Nebojte se éček! Některá vůbec neškodí

Látky přidávané do potravin vnímáme většinou negativně. Často zbytečně. Jak se ale ve všech těch éčkách zorientovat? Nebojte, jde to.

Když vedle sebe postavíte domácí jahodový kompot a ten z obchodu, rozdíl vás praští do očí ihned. Váš vymazlený domácí výtvor má nahnědlou barvu, zatímco jahody v kupovaném svítí krásnou červenou. Za to mohou konzervanty, barviva, emulgátory a jiné přídatné látky, které většinou obecně nazýváme éčka. 

Z éček se stal strašák a každé éčko je podle většiny z nás špatné. Není tomu tak ale ve všech případech. 

Pokud vlastníte chytrý telefon, můžete si stáhnout aplikaci dTest, která obsahuje kompletní databázi éček. Vyhledávání je možné podle zkratky, celého slovního označení i podle původu a zařazení látek. 

Spousta přídatných látek je v rámci EU povolena a do velkého množství potravin se mohou přidávat neomezeně. 

Až příště uvidíte na obalu zkratku E140, tak se jí nebojte. Tohle éčko jsou chlorofyly a chlorofyliny, které  jsou přirozenou součástí ovoce a zeleniny. Získávají se extrakcí z trávy nebo kopřiv. 

Další hodné éčko je třeba E300. To je kyselina askorbová, tedy vitamín C. Tohle éčko často uvidíte na obalech limonád nebo baleného pečiva. 

Nevíte, co je E200 u sýrů? Jedná se kyselinu sorbovou, přírodní konzervant, který zabraňuje tvorbě plísní a kvasinek. 

PORADNA FREKVENCE 1: Tyhle potraviny byste neměli kombinovat dohromady

TIP FREKVENCE 1: Projezte se k chytrosti! 12 chytrých potravin pro váš mozek