Nebojte se investování. K penězům se dostanete rychle

30. října 2017·Životní styl·Redakce

shutterstock

Paní Jana si nedávno prožila nejhorších 12 měsíců ve svém životě. Dostala se do dlouhodobých zdravotních potíží a rázem měla téměř poloviční příjem z nemocenské. To pro maminku s dvěma dětmi, které navíc živí sama, znamenalo velkou ránu.

Dostat se do finančních problémů není nijak složité. Pětatřicetiletá Jana to poznala na vlastní kůži. Svou osmiletou dceru a pětiletého syna živí sama, bývalý manžel zmizel jako pára nad hrncem a soudem nařízené alimenty neposlal ani jednou. Navíc splácí hypotéku.

Jana měla dvě zaměstnání, aby vše zvládala, chtěla vždy dětem dopřát to nejlepší. „Chtěla jsem, aby moje děti měly lepší život, než jsem měla já. Aby měly zajištěný standard, jezdily na tábory, účastnily se školních akcí, měly vše, co mají ostatní děti. Jela jsem od výplaty k výplatě a celkové vypětí se na mě začalo podepisovalo psychicky a fyzicky,“ vypráví Jana.

Na výběru podílových fondů záleží

Když onemocněla, chvíli se jí dařilo držet rodinný standard. Měla naštěstí našetřeno, jenže zdravotní problémy s vyhřezlou plotýnkou nakonec znamenaly operaci, návrat do práce se oddálil, úspory zmizely a nemocenská přestala stačit. „Byla jsem zoufalá, z účtu mi zmizela většina příjmu a nebylo z čeho vyjít,“ popisuje situaci Jana. Kromě hypotéky totiž investovala každý měsíc také tři tisíce korun do podílových fondů.

S jejich výběrem si nechala poradit od kamarádky, kterou považovala za zkušenější. To, že to byla chyba, zjistila až v době, kdy musela na operační sál. Kamarádka jí totiž tvrdila, že s investicí nesmí přestat. Jenže právě likvidita dělá z fondů příjemný investiční nástroj. Peníze můžete kdykoli přestat posílat, částku libovolně navyšovat i snižovat. Navíc se k nim dostanete v řádu dvou týdnů. „To nás nakonec zachránilo. Po operaci jsem měla více času se všemu věnovat. Peníze jsem přestala posílat, investovanou sumu jsem měla za několik dní na účtu pomohla mi překleknout těžké období. Dnes už jsem zpátky v práci, spořím si rezervu a jakmile ji budu mít na spořícím účtu, začnu zase investovat,“ říká Jana.

Aby jí zdraví znovu nedostalo na kolena, rozhodla se uzavřít si pro dlouhodobé zdravotní potíže a invaliditu životní pojištění. To by ji příště mělo pomoci k dorovnání příjmu. Vyhledala si on-line srovnávač, vše porovnala a vybrala to nejvýhodnější.

Zabezpečte svou rodinu proti nepřízni osudu. Poradíme vám.

Životní styl - další články

Doporučujeme