Nechte peníze vydělávat, investujte do podílových fondů. Máme 3 tipy, jak na to

28. října 2017·Životní styl·Redakce

Pětatřicetiletý Aleš z Prahy má vytvořenou slušnou finanční rezervu. Nemůže za to ani tak jeho slušný plat na pozici IT manažera, ale především dlouholeté investice do podílových fondů. Před deseti lety dal na radu svého kamaráda a začal investovat do fondů. A vyplatilo se mu to.

Aleš vystudoval vysokou školu a dnes v IT vydělává slušné peníze, přesto ale neusíná na vavřínech. Své peníze nenechává ležet ladem na běžném nebo spořícím účtu a 15 % svého příjmu posílá dál vydělávat do podílových fondů. Tvoří si tak další zisk.

Podílové fondy jako snadná cesta

„Věděl jsem, že mi na účtu zůstávají peníze, které nepotřebuji, a chtěl jsem je někam výhodně investovat. Neměl jsem ale moc času se investování věnovat. Přímé investice do jednotlivých akcií mi připadali složité a rizikové,“ říká Aleš.

Rozhodl se proto pravidelně posílat peníze do podílových fondů, protože to nebylo náročné na znalosti a zkušenosti nutné k analýze jednotlivých akcií. Navíc mohl začít s menší sumou. Začal s tisícikorunou měsíčně. „Chtěl jsem vytvořit systém, ve kterém se mé investice budou vhodně doplňovat. Chci, aby mi vložené peníze přinášely maximální užitek v krátkodobějším a dlouhodobějším horizontu,“ přibližuje svůj přístup Aleš s tím, že jeho cílem není zázračně zbohatnout, ale vytvořit si dlouhodobou hmotnou rezervu, která se kumuluje, a hlavně dlouhodobě překoná inflaci.

Chcete výhodně investovat. Porovnejte si nabídky na trhu.

Pravidelné investice nejlépe poslouží k vytvoření finanční rezervy na horší časy i na stáří

Aleš každý měsíc posílá stanovenou částku na investiční účet. Část zde zůstává a mírně avšak bez rizika se zhodnocuje. Druhou část prostředků rozpouští do dlouhodobých investic s možným vyšším ziskem, ale i rizikem „Využívám několik fondů. Portfolio mám diverzifikované mezi akcie z různých oborů, dluhopisy atd. Mám tam slušnou míru jistoty, že když se nějaké investici nebude dařit, jiné ztráty vykryje,“ dodává. A hlavně drží peníze ve fondech dlouhodobě, nevybírá je, když dojde k dočasnému poklesu.

Pět tipů, jak se stát finančně nezávislým

Tip 1: Vytvořte si finanční rezervu na horší časy

Úraz, ztráta zaměstnání nebo nemoc může být příčinou dlouhodobého výpadku příjmu. Nejsnáze takový výpadek překonáte díky dostatečné finanční rezervě. Pro horší časy odborníci doporučují mít v záloze šesti až dvanácti násobek měsíčních výdajů na spořícím účtu.

Tip 2: Myslete na bezstarostné stáří už nyní

Máte-li možnost, dávejte si stranou alespoň 10 % svého příjmu. V důchodovém věku své rozhodnutí oceníte, jelikož si nebudete muset utahovat opasek a i bez pravidelného příjmu zůstanete finančně nezávislí a soběstační.

Porovnejte si, jak spořit na stáří, a vyberte tu nejvýhodnější.

Tip 3: Nebojte se investic

Každý sedmý Čech investuje do podílových fondů, které představují nástroj kombinující možnost vyšších výnosů a rychlé dostupnosti peněz v případě potřeby. Žádné velké investice přitom nejsou potřeba. Pravidelně investovat lze již od 500 korun měsíčně.

Životní styl - další články

Doporučujeme