Nikdy nejezte »čistou« část plesnivé potraviny! Tady je důvod

8. října 2018·Životní styl·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto.

Občas se stane, že něco nestihneme včas spotřebovat a potravina se zkazí. Nebo es přehlédneme v obchodě a omylem si domů přineseme něco, co už je napadené plísní. A nebo si koupíme zdánlivě pěknou potravinu, ve velmi krátkém čase se na ní však plíseň objeví. Mnohým lidem je přirozeně líto nedotčené jídlo jen tak vyhodit, plíseň proto odkrajují a nezasažené kusy jídla ještě konzumují. Ve skutečnosti však nic jako nezasažené části neexistuje! 

Patříte k lidem, kteří odkrajují nezasažené části plesnivé potraviny? Neděláte dobře. Ve skutečnosti totiž žádné nezasažené části nejsou. Plíseň je druh houby a stejně jako ty v lese má rozsáhlý systém kořenů podhoubí, který není lidským okem na první pohled viditelný a sahá hluboko do potraviny.

A bezpečné není ani jíst předřezané plátky chleba z toho stejného bochníku. Výtrusy se totiž přenášejí vzduchem a uzavřený prostor chlebníku nebo plastového pytlíku prakticky zaručuje, že maličké částečky plísně budou i na zdánlivě čistých krajících. To samé platí například pro jahody v jedné krabičce si podobně skladované jiné druhy potravin.

Pozření plísně je hazard se zdravím. Některé sice mohou být prakticky neškodné, jiné však mohou působit velké nebezpečí. Naprostá většina z plísní, které se samy od sebe na jídle objeví, rozhodně nepatří mezi organismy vhodné ke konzumaci. Například druh Rhizopus stolonifer, který se běžně vyskytuje na starším chlebu, může člověku způsobit i smrtelnou infekci.

Životní styl - další články

Doporučujeme