Ohříváte jídlo v mikrovlnné troubě? Tomuhle se vyvarujte, škodí to vašemu zdraví

Uzávěrky, shon a pozdní příchody domů. Není divu, že mikrovlnka se stává jedním z nejpoužívanějších spotřebičů v naší domácnosti. Ač jsou názory na tuto elektronickou vymoženost různorodé, značně usnadňuje přípravu pokrmů. I přes to byste však neměli zapomínat na jednu věc.

Jídlo, které si den předem připravíte a posléze pouze ohřejete, sice šetří váš čas, ale může také uškodit vašemu zdraví. Zejména pokud ho ohříváte v plastové nádobě, ve které jste si ho do práce přinesli. V ideálním případě byste pokrm měli určitě z přepravky vyndat a ohřát na skleněném nebo keramickém talíři. Zvýšená teplota totiž z plastu uvolňuje množství škodlivin, které pak končí ve vašem chodu.

Podle nejnovějších studií a testů odborníků byste neměli věřit ani plastovým nádobám, které vám svým nápisem tvrdí, že neobsahují BPA a jsou proto na ohřívání vhodné.

Výživová poradkyně Lindsey Malon dále uvádí, že díky působení vysoké teploty se jakýkoliv plast stává nestabilním a uvolňuje látky, které se při nízkých teplotách do jídla nemají šanci dostat. Stejný dopad má také vysoká teplota v myčce nádobí. “Pokud si všimnete škrábance, či jakéhokoliv poškození, měli byste nádobu určitě vyhodit,” dodává odbornice.