Pes i jeho pán musejí být ve společnosti kultivovaní. Jaká jsou pravidla chování obou jedinců?

3. února 2022·Životní styl·Barbora Turková

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Jaký pán, takový pes. To je nepsané pravidlo, které platí vždycky a všude. Pokud se pán, s prominutím, chová jako blbec, asi nemůžeme očekávat, že jeho zvířecí kamarád bude miláčkem všech. Tak to bohužel není. Trenérka psů Andrea shrnula pro TN.cz pravidla, jak se mají psi i lidé chovat venku.

Praha na přelomu roku v tichosti vydala vyhlášku, která má psům umožňovat volné pobíhání pouze na přísně vymezených místech. Podle dlouholeté trenérky psů Andrey F. by ale bylo efektivnější vzdělávat psy a jejich “páníčky”. Na sociálních sítích zveřejnila základní pravidla, která by měl každý majitel psa dodržovat.

Nepsané pravidlo slušnosti říká, že pokud potkáte někoho se psem na vodítku, přivoláte svého psa a nenecháte ho, aby druhého obtěžoval,” píše Andrea, která se výchově psů věnuje dvacet let. Jako trenérka často čelí situacím, kdy jsou psi i jejich páni obtěžováni dalšími psy. Ani vodítko není nutné, ale jen nutné, aby byl pes vychovaný.

Díky tomu, že lidé budou dodržovat základní pravidla chování se umožní předcházet konfliktům. “Najednou se zjeví pes a majitel nikde,” upozorňuje na obvyklý problém. Volným pohybem psů se zabývá i vyhláška o ochraně veřejné zeleně, kterou na přelomu roku s úpravami představila Praha. V té se vysloveně uvádí, že “volné pobíhání psů je ve veřejné zeleni zakázáno“. Výjimky tvoří louky, pole a lesy mimo zastavěné části města. Dále pak některé přesně vymezené prostory.

Podle současné platné vyhlášky platí, že volný pohyb psů ve veřejné zeleni je zakázán a může být jen na předem vyznačených místech. Pravidla také upřesňují, co je přesně “veřejná zeleň“. Dříve šlo o pozemek, který byl takto označen v katastru nemovitostí. Nyní jsou to i městské parky, květinové záhony nebo třeba cesty na veřejných prostranstvích.

Životní styl - další články

Doporučujeme