Pivo je živý organismus. Pozná špatného výčepního!

18. srpna 2014·Životní styl·Redakce

To, že jsme pivní národ a milovníci piva, to je bez diskuze. Neplatí to ale o každém hospodském nebo výčepním. Jejich špatný přístup může pivo doslova zkazit.

Sedněte si k výčepu

Ne nadarmo se říká, že sládek pivo vaří, ale hospodský ho dělá. Proto bychom měli hledět pod ruce výčepního v každé restauraci, kde si pivo objednáme. Pokud máte pivo rádi a jdete do neznámé restaurace, ze zásady si vždycky sedněte na výčep. Sledujte, jak výčepní pracuje a odhalte jeho chyby. „Pokud sáhne do regálu pro suchý půllitr a začne čepovat pivo z výšky, tak objednávku ihned zrušte, zvedněte se a jděte pryč. Na takovém pivu si nepochutnáte, ať půjde o jakoukoli značku,“ varuje Pavel Pressburg z pivnice pražské Malostranské besedy, který je čerstvým vítězem republikové soutěže výčepních.

 

Sedmý schod není mýtus

Na kvalitu a chuť čepovaného piva má vliv několik faktorů. Základem je dobré skladování a složení hnacího plynu. Vlastnosti tekutého zlata ovlivňuje i to, do čeho a v jaké teplotě je načepováno. Pivo by mělo mít teplotu pověstného sedmého schodu, to znamená 6 až 8 stupňů Celsia. Sklenice by také měla být vychlazená a správně umytá. A to pivně umytá. V žádném případě ne v saponátu, protože ten znehodnocuje pivní pěnu. Před čepováním je potřeba mít sklenici mokrou a schlazenou v ostřikovači nebo myčce sklenic, takzvaném spülboyi. „Dobrý výčepní dá sklenici pod pípu pod úhlem 45 stupňů, natočí si trochu pěny a teprve pod ní začne čepovat samotné pivo. Jedině tak bude zákazník s chutí spokojený,“ říká Pavel Pressburg.

Vybírejte podle ocenění výčepu

Pamatujte na to, že hospodští se dnes naučili čepovat především unifikovaná pasterovaná europiva s dlouhou trvanlivostí, která jsou z pohledu trvanlivosti prakticky nezničitelná. Kvalita piva tím ale trpí. I z toho důvodu velké pivovary začaly udělovat certifikáty kvality, čistoty trubek a tak dále. Snaží se tím hospodské motivovat a zastavit největší zvěrstva, která se za výčepy mohou odehrávat. Dobrý výčep proto hledejte i podle ocenění, které obdržel od dodavatele piva.

Rozesmátý výčepní

Nezapomeňte sledovat také náladu výčepního. Ten by měl mít dobrou náladu a s čepováním trpělivost. „Řada pivovarů dnes dělá piva výjimečná a chuťově stabilní a je škoda, když je výčepní svým přístupem zkazí. Hodně záleží na tom, jak se takový člověk ke své práci postaví. V první řadě musí mít pivo sám rád a chovat se k němu. Pivo je živý organismus. Když ho člověk čepuje s nechutí nebo ve špatné náladě, pivo to pozná a odrazí tu náladu ve své chuti,“ upozorňuje nejlepší český výčepní roku 2014 Pavel Pressburg.

 

pivo

Životní styl - další články

Doporučujeme