Po černém rostou prsa: Jak je to s oblíbenými mýty o pivu?

6. srpna 2018·Životní styl·Barbora Pisingerová

Jistě už jste někdy v životě slyšeli v Česku tak oblíbenou hlášku, že po černém pivu rostou dámám prsa, že se po něm tloustne, nebo že byste nikdy neměli míchat pivo s vínem. Co je na tom pravdy? Ve skutečnosti je to trochu složitější.

Po černém pivu rostou prsa

Tohle je vlastně tak trochu pravda. Černé pivo obsahuje fytoestrogeny, tedy rostlinné hormony, které pomáhají lidskému organismu při nedostatku ženských hormonů. Ocení je zejména ženy v klimakteriu. Tyto hormony působí v tělo obdobně jako přirozené ženské hormony. Jedním z jejich účinků je tedy i stimulace zvětšování ňader. Ve skutečnosti to ale s těmi prsy není tak žhavé, jak by se mohlo zdát. Tento oblíbený nápoj totiž obsahuje fytostrogenů tak málo, že byste ho museli vypít opravdu neuvěřitelné množství.

Pivo je zdravé

Tohle je také pravda. Podle mnohých rozborů vědců v něm najdeme minerály, cukry, vitamíny i nutrienty. Podle některých odborníků navíc pomáhá i nízký obsah alkoholu, který při rozumné míře konzumace pomáhá v prevenci proti kardiovaskulárním onemocněním.

Po pivu se tloustne

Dobrá zpráva, tohle pravda není. Čeští vědci se rozhodli na fenomén takzvaného pivního břicha podívat z blízka a všechny pivaře pořádně potěšili. Ukázalo se totiž, že pivo samo o sobě má jen malý vliv na to, jestli si člověk vyvine nadváhu. A proč jsou zanícení pivaři obvykle baculatí? Je to mnohem více o životním stylu. Tito lidé se totiž zpravidla jen zřídka věnují sportu, zdravé stravě většinou neholdují a jejich koníčkem bývá hlavně vysedávání v hospodě. Někteří tam navíc okusí i různý tvrdý alkohol a ten už může být kaloričtější.

Nepijte pivo i víno v jeden večer

Tohle je vlastně trochu komplikovanější. Pivo je perlivý nápoj, zatímco víno ne. Pokud budete pít nejprve víno a potom pivo, způsobí bublinky podráždění žaludku, který pak rychleji absorbuje alkohol z obou drinků naráz. Pokud budete pít nejprve pivo a až potom víno, měli byste se podobného šoku ušetřit. Při míchání několika různých nápojů s různým obsahem alkoholu však člověk snáze ztratí přehled o tom, kolik alkoholu vlastně do svého krevního oběhu za večer poslal.

Životní styl - další články

Doporučujeme