PORADNA FREKVENCE 1: Běháte správně? Pozor na 5 častých chyb!

16. března 2016·Životní styl·Luboš Procházka

Blížící se jaro je startovním výstřelem pro všechny, kteří rádi běhají. Pryč se zimní únavou, sem s běžeckými botami. Ale pozor na zdraví!

Aby vám běhání přinášelo jen radost, nedělejte zbytečné a časté chyby.

Bez strečinku se neběhá

Dlouhé protahování před samotným během není důležité, může být dokonce nebezpečné. Protahováním dáváte tělu a svalům klidový signál. Nepřepalte také tempo hned od začátku. Začněte klusem, ohřejte si postupně svaly. Tak snížíte riziko zranění. Strečink si dopřejte vždy až po doběhnutí.

Hubne se jen vytrvalostním tréninkem

Pokud chcete díky běhání zhubnout, zaměřte se raději na mix vytrvalostního a silového tréninku. Při vytrvalostním tréninku budete spalovat tuky, silové cvičení dostane do kondice vaše svaly.

Rozhoduje délka tréninku

Oblíbená pověra, že se spaluje až po 30 minutách pohybu, neplatí. Spalovat tuky začne tělo ve chvíli, kdy se začnete hýbat. Pravda je, že po 30 minutách sáhne tělo do tukových zásob více, než na začátku. K nejintenzivnějšímu spalování dochází po 20 – 30 minutách pohybu. Ale každá chvíle při sportu se počítá.

Rychlost

Nenechte se vyhecovat kamarády k vyšší rychlosti, než je vám příjemné. Při pohodovém tempu dáváte tělu signál, že má dost času na spalování. Tělo si na příjemné tempo zvykne a začne čerpat energii z tukových zásob. A to chcete! Najděte si své tempo, kterým uběhnete celou trasu. Pokud neumíte naslouchat signálům vašeho těla, vezměte si na pomoc raději měřič tepu.

Závěrečný sprint

Mnozí běžci mají pocit, že to na konci musí strhnout a dají si závěrečný sprint. To je chyba, kterou opravdu nedělejte. Po delším joggingu jsou svaly unavené. V takovou chvíli byste si mohli sprintem přivodit zranění, třeba natáhnout vazy. Zastavit z ničeho nic také není vhodné. Snažte si naordinovat příjemné tempo a v závěru běhu se 5 – 10 minut vyklusávejte.

Hodně zdravých a veselých kilometrů na běžeckých stezkách!

 

TIP FREKVENCE 1: Víme, jak si v novém roce udržet sportovní nadšení!

Známe tajemství úspěchu hokejisty Michaela Frolíka! Je to bábovka

Životní styl - další články

Doporučujeme