PORADNA FREKVENCE 1: Čtyři největší omyly o pitném režimu

28. července 2016·Životní styl·Redakce

Za den bychom měli vypít alespoň 2 litry vody. Před sportem musíme pít! Mýtů o pití panuje bezpočet. Jsou to nesmysly nebo je na nich špetka pravdy?

Pít se musí těsně před sportem

Každý sportovec by měl mít dostatečný přísun tekutin. Ale napít se vody nebo speciálního nápoje těsně před výkonem, to tělu moc nedá. Lepší je pít průběžně během dne (alespoň dva litry, sportovci i více). Pokud vás čekají závody nebo intenzivní trénink, měli byste zvýšit příjem tekutin už 36 hodin před akcí.

Vody by se nemělo pít příliš

Všude slyšíme a čteme, že bychom měli pít hodně vody. Ale i to by mělo mít své hranice. Každý jsme jiný, jinak vysoký a těžký a máme jinou rychlost látkové výměny. Pokud vypijete víc vody, než mohou ledviny zpracovat, klesne obsah elektrolytů v krvi. Krev nebude mít dostatek sodíku a to může znamenat bolesti hlavy, nevolnost, třas, v horších případech vede nedostatek sodíky k epileptickým záchvatům. Naslouchejte proto svému tělu a nenalévejte ho vodou příliš.

Sportovní nápoje hydratují lépe než voda

Pro normální volnočasové sportovce (takových je nás většina) při sportu naprosto postačí voda. Speciální nápoje pro sportovce jsou vhodné v případě, kdy trénujete víc než hodinu. Díky přidané glukóze rychle doplní energii a při delším pocení nahradí elektrolyty. Fakt je, že mají zajímavé příchutě a při sportu nám chutnají. Ale na vodu nezapomínejte!

Když máte žízeň, už jste dehydrovaní

Je pravda, že aktivní sportovci by neměli čekat s pitím až do pocitu žízně. Ale u nás „normálních“ se stačí napít při prvním pocitu žízně. To ještě dehydrovaní nejsme.

I u pití platí, že nejlepší je zlatá střední cesta. Naslouchejte pozorně svému tělu, dopřávejte mu pravidelné dávky vody během dne. Jo, a už znáte letošní letní hit mezi vodami?

TIP FREKVENCE 1: Jednoduchá finta při hubnutí. Podle vědců funguje!

TIP FREKVENCE 1: Devět důvodů, proč byste měli denně pít okurkovou vodu

Životní styl - další články

Doporučujeme