PORADNA FREKVENCE 1: Nezapomeňte zaplatit daň z nemovitosti. Do konce května!

23. května 2016·Životní styl·Redakce

Na zaplacení daně z nemovitosti máte jen pár posledních dní. Nejpozději 31. května musí být platba na účtu finančního úřadu.

Někteří lidé ale stále čekají na složenku! Poslední složenky by podle mluvčí Generálního finančního ředitelství Petry Petlachové měly přistát ve schránce nejpozději v úterý. Pokud složenku nedostanete, kontaktujte telefonicky nebo mailem příslušný finanční úřad. A pokud vás pozdní zasílání složenky trápí každý rok, dojděte si to na úřad raději oběhat osobně.

Pokud se s platbou daně z nemovitosti opozdíte, úrok z prodlení vám začne nabíhat pátým pracovním dnem zpoždění, což je letos 7. června.

Sankcí za pozdní platbu je úrok z prodlení ve výši 14,05 procenta ročně.

Letos poprvé se za složenku neplatí žádný poštovní poplatek, ušetříte tedy 29 – 40 korun za poštovné.

Další novinka je bohužel nepříjemná. Výše daně závisí na typu nemovitosti a obci, kde se dům, byt, garáž nebo pozemek nacházejí. Koeficient, kterým se násobí daň, si může každá obec stanovit sama. Takže v některých obcích může dojít k několikanásobnému zvýšení.

Co dělat, když je daň vysoká

Pokud částka nepřesáhne 5000 korun, je daň splatná do konce května.

V případě, že vaše daň bude vyšší než 5000 korun, je platba automaticky rozdělena do dvou stejně vysokých splátek. První musí být uhrazena do konce května, ta druhá až do konce listopadu.

Pokud na druhou splátku nechcete myslet, můžete ji zaplatit najednou do 31. května.

Jak zaplatit daň z nemovitých věcí

O složence píšeme výše. Na ní najdete také QR kód, který slouží ke snazšímu uhrazení daně pomocí mobilního internetového bankovnictví.

Daň můžete uhradit také hotově v pokladně vašeho finančního úřadu.

Využít můžete bezhotovostní převod na účet finančního úřadu nebo službu SIPO. To ale musíte na úřadu nahlásit do konce ledna. 

PORADNA FREKVENCE 1: Víte, jak správně pojistit sebe i dítě?

PORADNA FREKVENCE 1: Šest nejčastějších chyb při psaní životopisu!

 

 

Životní styl - další články

Doporučujeme