PORADNA FREKVENCE 1: Perte chytře, šetřete vodu i peníze!

11. května 2016·Životní styl·Redakce

Praní je tak běžná činnost, že už o ní ani nepřemýšlíme. Jenže! Počítali jste, kolik vás praní ve staré pračce stojí? Fakt vám nevadí vybledlé barvy prádla?

Při praní můžete dělat chyb jako máku. Začíná to volbou špatného programu, příliš vysokou teplotou vody, pak se přidá nevhodný prací prostředek a končí to přeplněnou pračkou.

Zasloužíte si novou pračku

Fakt. Technologie se neustále zdokonalují a platí to i pro pračky. Největší důraz je kladen na úspornost. Investujte do energetické třídy A, vyplatí se to. Budete šetřit energii, přírodu a nakonec i vaši peněženku. Chytré pračky dokážou odhadnout množství prádla v bubnu, při pracím cyklu poznají míru znečištění a podle toho přizpůsobí délku a průběh praní.

Zvolte vhodný program

Pokud používáte maximálně dva programy (na barevné a na bílé), je to škoda. Zbytečně vysoké teploty mohou prádlo poničit a pračka zbytečně ohřívá vodu (a jde to z vaší kapsy!). Současné prací prostředky si dokážou poradit se špínou i při studeném praní (do 30°C).

Prášek, gel nebo tablety

Vybírejte vhodný prostředek a perte i při nízkých teplotách. V nabídce jsou prášky, gely a dnes stále populárnější tablety. Prášek používejte zejména tam, kde chcete prádlo vybělit. Gely lépe zvládají mastnotu a jsou k prádlu šetrnější. Tablety jsou praktické, protože nemusíte přemýšlet o dávkování.

Až půjdete nakupovat prací prostředek, podívejte se na údaj, který prozradí cenu za jednu prací dávku. Většina výrobců ho uvádí. Údaj o ceně by měl být také součástí štítku v prodejně. 

 

TIP FREKVENCE 1: Praní není žádná věda, ale zkuste to chytřeji!

TIP FREKVENCE 1: Triky, se kterými už nikdy nebude žehlení trápení!

Životní styl - další články

Doporučujeme