PORADNA FREKVENCE 1: Pět mýtů o spánku miminek

15. března 2016·Životní styl·Luboš Procházka

Může se budit novorozeně ze spánku a je to opravdu tak zlé, když v noci nespí? Seznamte se s 5 mýty. Co je pravda a co nesmysl?

Mýtus 1: Nikdy nebuďte spící dítě

Pokud se zaposloucháte do debat rodičů ve vašem okolí, možná také zaslechnete oblíbenou hlášku: „Hlavně ho nebuďte, to škodí zdraví miminka!“ Proč to tak je, to už se ovšem nedozvíte. Pravda je taková, že novorozenci by měli v prvních týdnech života jíst každé tři hodiny, aby se zdravě vyvíjeli. Takže občas je prostě vzbudit musíte.

Mýtus 2: Nenechte dítě přes den usnout, ať v noci spí

Každé dítě údajně potřebuje nějakou dobu, než se mu nastaví rytmus spánek – bdělost. Tento rytmus řídí mozek a ustálí se obvykle mezi 6. – 8. týdnem života. A co je pravda? Pokud budete dítě držet dlouho vzhůru, bude přetažené. Jeho tělo začne při únavě produkovat příliš kortizolu, který miminku naopak ztíží usínání.

Mýtus 3: Některým dětem stačí méně spánku

Miminka potřebují mnoho hodin spánku. Všechna a možná víc, než si myslíme.  V průměru prospí novorozenci 15 – 16 hodin denně. Pravdou je, že pokud vaše dítě vypadá nezdravě a vyvíjí se pomalu, ptejte se sami sebe, zda spí dostatečně dlouho.

Mýtus 4: Miminko by mělo prospat celou noc

„Tak co, už to vaše spí celou noc?“ To je jedna z častých otázek, kterou si rodiče vyslechnou od příbuzných a kamarádů. V zásadě se většina z nás domnívá, že pro novorozeně je zdravé prospat celou noc. Fakt: Miminka si začnou celou noc spánku dopřávat až od cca 12. týdne. Do té doby je normální, že se často budí.

Mýtus 5: Nekolébejte spící novorozeně v náručí

Kdo tohle vymyslel? Tenhle mýtus je naprostý nesmysl. Spící novorozeně se při pohupování v náruči rodičů cítí jako v bavlnce a v bezpečí. 

PORADNA FREKVENCE 1: Co by měly děti jíst denně

PORADNA: Batolata a malé děti jsou jako tryskomyši. Jak je ochránit před úrazem?

Spoustu inspirace najdete na webu Pigy máma – pro maminky, táty i děti!

Životní styl - další články

Doporučujeme