PORADNA FREKVENCE 1: Pět nejčastějších chyb, které děláme v koupelně

5. května 2016·Životní styl·Redakce

Hygiena je v koupelně na prvním místě. Čistíme, leštíme, savujeme a přesto se dopouštíme chyb, které naše snažení úplně škrtnou. Čeho se vyvarovat?

Jak často měníte ručníky. Sklápíte před spláchnutím záchodové prkénko? Ne? Jejda, to neděláte dobře.

Sklápějte prkénko

Toaleta je místem, kde se hromadí bakterie nejraději. Otevřené záchodové prkénko, to je jistota, že se choroboplodné zárodky rozšíří úplně po celé koupelně. Představte si, že při každém nezakrytém spláchnutí se kapénky vody spolu s bakteriemi rozstříknou jako z rozprašovače. Takže si zvykněte v rámci svého zdraví a hygienicky čisté koupelny a toalety vždycky před spláchnutím sklopit prkénko.

Měňte ručníky často

Už po třetím utření rukou se na ručníku začnou rojit zárodky jako o život. Především, když jsou ručníky vlhké, jsou živnou půdou pro bakterie. Naše ruce se během dne dotknou neskutečného množství různých původců nemocí. Tyto bakterie se po osušení rukou zabydlí právě v ručníku (upřímně, málokdo z nás si myje ruce tak dlouho, aby byly zcela zbavené bakterií). Je to strašné, ale ručník byste měli měnit po třech použitích.

Větrejte, když to jde

Po vydatné sprše to v koupelně vypadá jako v tropech. Spousta z nás si neuvědomuje, co to znamená pro koupelnu a její zdi. Vlhký vzduch je ideální pro vznik plísní. Ideální je koupelnové okno a intenzivní větrání po dobu 5 minut. Pokud nemáte okno, nezavírejte hned po sprše nebo koupání dveře a nechte do koupelny proudit alespoň normální vzduch.

Pozor na prádlo v bytě

Taky sušíte prádlo na rozkládacím sušáku v bytě? Tak i tady si zaděláváte na možný výskyt plísně. Víme, někdy to jinak nejde. Tak alespoň nezapomínejte na důkladné větrání během sušení. Pusťte prádlu trochu čerstvého vzduchu. To plísně nemají rády.

Koupelnový závěs nechte proschnout

Vylezete ze sprchy a necháte závěs nalepený na zdi? To nedělejte. Po každé návštěvě sprchy ho pak pěkně roztáhněte. Jinak se i tady uhnízdí spousta plísní a zárodků. Nechcete se přece sprchovat s těmi ošklivými malými potvorami. Pokud už závěs plísní napadený je, dejte ho na noc do vědra s vodou a přípravkem proti plísni. Druhý den ho vysprchujte a nechte uschnout. 

 

TIP FREKVENCE 1: Nesplachujte peníze do záchodu! V koupelně se dá ušetřit majlant!

RADA FREKVENCE 1: Chyby, které děláme ve sprše. Seznamte se s 5 hlavními!

TIP FREKVENCE 1: Prospěte se do krásy! Šest rad pro správný spánek

Životní styl - další články

Doporučujeme