Pozor! Na silnicích hrozí srážky s divočáky

4. listopadu 2014·Životní styl·Luboš Procházka

Druhým nejčastějším viníkem dopravních nehod u nás jsou zvířata. Přes 50 tisíc dopravních nehod zavinili řidiči vlastní vinou. Pět a půl tisíc mají na svědomí právě zvířata. Nejčastěji nám srážka s nimi hrozí na podzim. Teď v listopadu potkáme na silnici hlavně divočáky. Jak se chovat, abychom riziko nehody pokud možno co nejvíc minimalizovali?

Buďte předvídaví

Zásadní je předvídavost a rozumná jízda odpovídající rychlostí, řekl Frekvenci 1 Igor Sirota z ÚAMK: „Do oblastí, kde se dá očekávat zvýšený výskyt zvěře, bychom v žádném případě neměli vjíždět rychlostí větší než 80 kilometrů v hodině. Je spočítáno, že právě při této rychlosti jsme v dohledové vzdálenosti schopni bezpečně zabrzdit a vyhnout se střetu.

Noha na brzdě – volant přímo

„Když je srážka nevyhnutelná, neuhýbejte a nestrhávejte volant. Pakliže víme, že už střetu nezabráníme, je vhodné jet přímo. Nestrhávat volant nikam na stranu. Deformační zóny, které máme na autě, tak nejlépe pohltí náraz, zvlášť, když jde o větší zvíře. Ať už srnčí nebo kančí,“ dodává Sirota. Statistiky říkají, že velký počet smrtelných nehod nebo nehod s těžkým zraněním vzniká právě v momentech, kdy prudce strhneme volant a snažíme se uhnout. Často tak narazíme do stromu nebo jiné pevné překážky u silnice.

Základní pravidla tedy jsou: brzdit na maximum a držet přímo volant.

Zvíře neodklízejte

Při srážce se zvířetem zachovejte klidnou hlavu a srážku nahlaste policii. Sama policie se pak už spojí s myslivci, kteří zvíře odvezou. V žádném případě zvíře nenakládejte, i kdybyste to mysleli dobře a chtěli zvíře sami odvézt myslivcům, hrozí vám obvinění z pytláctví.

Poslouchejte dnešní vysílání rádia Frekvence 1 a dozvíte se k tématu více.

Životní styl - další články

Doporučujeme