Pozor na těchto 5 chyb, které patrně děláte při sportování. Takhle se vám zhubnout nepodaří

1. června 2023·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Shutterstock)

Už je to tady. Hrozba plavek je čím dál tím blíž a my, co ještě rozhodně nemáme postavu a formu připravenou na tento proklatý kus oděvu, se snažíme něco se sebou udělat. Pokud to ozkoušíte pomocí sportu, měli byste si dát pozor na pár základních věcí. Pokud se hýbete nepravidelně a jen nárazově před plavkovou sezónou, nemějte tendenci tělu pořádně naložit. Tak ale určitě nezhubnete. Poradí nám s tím web Dáma.cz.

Který sport je pro vás vhodný?

To, že všichni běhají a pochvalují si, jak jde pak hubnutí samo, neznamená, že si musíte za každou cenu oddělat kolena. Stejně tak jako když vaše kámoška nedá dopustit na hot jógu, nemusíte se po ní opičit, když vám ve vedru bývá špatně. Sport pro vás byste měli prokonzultovat s fyzioterapeutem, a především musíte přijít na to, co vám vyhovuje a co vás baví. Pokud se budete do nějakého sportu nutit vyloženě s odporem, nebude to mít dlouhého trvání a vzdáte to. Hlavně si nějak neubližujte. Možná ztratíte pár kil nesprávným cvičením, můžete si ale zničit některé části těla, které se vám ještě budou hodit.

Nepřepalte začátek

Pokud nejste na sportování zvyklí, ale právě teď jste se rozhodli, že do toho jdete, je dost možné, že plně namotivováni přepálíte začátek. Chcete vidět hned výsledky a hlavě využít zápalu, který pro cvičení momentálně máte. Jenže tudy cesta rozhodně nevede. Nemůžete očekávat, že když své ochablé svaly začnete každodenně dřít, nepoděkují vám a dají vám jasně najevo, že jste se zbláznili. A opět hrozí, že následná bolest druhý den vás od pravidelného pokračování odradí a raději si skočíte do obchodu koupit jednodílné plavky.

Pravidelnost je nezbytná

Jestliže očekáváte, že půjdete jeden týden třikrát cvičit, pak měsíc budete sedět doma a pak opět čtyři dny za sebou s následnou další měsíční pauzou, úbytku na váze se nedočkáte. Zhubnete pouze, pokud budete sportovat pravidelně. Stačí klidně menší dávky pohybu, ale v jasně určených intervalech. A žádné podvádění!

Nepodceňujte protažení

Známe to moc dobře. Přece se před během nebudeme zdržovat a namáhat nějakým protahováním a zahříváním. Však se zahřejeme a protáhneme až při běhu. To je ale chyba. Už na základní škole jsme měli vždy rozcvičku a protažení. I profesionální sportovci nebo tanečníci nejdou rovnou na výkon, ale musejí se připravit. Rozhodně tak předejdete možnému zranění.

Bolet to nemá

Bolest je do určité míry přirozenou součástí mnoha sportů, zvláště jsou-li dělány na vrcholové úrovni. Ke sportování kvůli hubnutí ale bolest nepatří. Bolest je vždy varovným signálem, že je něco v nepořádku, nebo že se blížíte k limitům vašeho těla. Bolest nikdy neignorujte! Zejména v případě, že se u vás stále stejný typ bolesti opakuje.

Životní styl - další články

Doporučujeme