Chystáte se vystavit své tělo sluníčku a chytit bronz? Poradíme vám, jak ji na to připravit

31. května 2023·Životní styl·Redakce

Ilustrační foto (Shutterstock)

Tak už jsme se konečně dočkali o po příliš dlouhé zimě, kdy jsme zoufale vyhlíželi slunečné a teplejší dny, je to tady. Možná už jste se o víkendu stihli trochu připálit, když jste nepřipraveni pobíhali po venku v tílku. Nicméně, než začnete s aktivním chytáním bronzu, ať už u moře na dovče nebo při práci na zahrádce, je třeba pokožku na nápor slunečního svitu připravit. Jak? S tím nám poradí web Harper´s Bazaar.

Uzpůsobte jídelníček

Zní to asi zvláštně, nicméně to má své důvody. Ideálně byste s touto přípravou měli začít klidně i měsíc dopředu. Pokud už je pozdě, alespoň nějaký ten týden, než se začnete opalovat. Potřebujete do sebe dostat látky, které jsou zodpovědné za regeneraci pokožky. Jezte proto hodně mrkve, citrusů, rajčat, sladkých paprik, lilků a nezapomínejte na olivový olej. Vhodná je také sezónní zelenina a ovoce – zelí, řepa, brambory, jablka. Obsahují hodně kyseliny listové, vitamínu C a betakarotenu. Pokud jedete na dovolenou za sluníčkem do jiného časového pásma, bude se vám hodit posílit imunitní systém vitamíny B a C. Obiloviny, zelenina, ořechy a mléčné výrobky mají vysoký obsah těchto vitamínů.

Dopřejte si pořádnou dávku vitamínů

Naprostým králem při opalování je betakaroten. Díky němu se opálíte snadněji, lépe a budete moct být na sluníčku déle. Snižuje citlivost pokožky na UV záření a pomáhá obnovovat poškozené buňky. Vitamín E je hned v závěsu. Ten je pro opalování taky velice důležitý. Jedná se o antioxidant, který chrání buněčné membrány a bílkoviny. Neuškodí, když si necháte otestovat krev na vitamín D, který vás velmi dobře připraví na slunce. Před odjezdem na dovolenou je dobré pokožku vyživit a hydratovat, aby vaše opálení bylo ještě zářivější.

Antioxidanty proti stárnutí pokožky

Všichni víme, že sluníčko a vitamín D, který z něj do pokožky vstřebáváme, přispívá k rychlejšímu stárnutí kůže. A to nikdo jistě nechce. Musíte proto do sebe nacpat pořádnou dávku antioxidantů. Například extrakt z hroznových jader pomáhá zpevňovat cévní stěny, snižuje otoky, zlepšuje barvu pleti a podílí se na syntéze kolagenu, což může snížit riziko předčasného stárnutí. Udržování hladiny vitamínu C je také velmi důležité, protože pomáhá eliminovat pigmentové změny a zarudnutí.

Správná péče před pro správné a nejefektivnější opálení

Nejlepšího výsledku opálení docílíte tím, že bude vaše pokožka hydratovaná a peelingovaná. Dva až tři dny je dobré provést peeling obličeje i těla, ale pozor. Příliš hluboký a radikální peeling by vám v tuto chvíli mohl spíše ublížit. Jemný peeling bílým jílem, rýžovou moukou, cukrem a esenciálními oleji nebo ultrazvukový peeling připraví pokožku na slunce, aniž by poškodil její ochrannou bariéru a je proto skvělou volbou.

Pokud si lámete hlavu nad tím, zda je dobrá volba jít před opalováním do solária, Harper´s Bazaar říká, že s trochou opatrnosti a šetrností k pokožce v závislosti na typu pleti si však trochu umělého slunce můžete dovolit. Nepřehánějte to, ale, ať pokožku příliš nehydratujete.

Životní styl - další články

Doporučujeme