Přestup k jiné zdravotní pojišťovně je možný už jen do konce září

22. září 2016·Životní styl·Lukáš Kocourek

Zdroj: Shutterstock

Pokud stále zvažujete přestup k jiné zdravotní pojišťovně, je nyní ten pravý čas si vybrat. Mezní termín pro podání přihlášky je totiž 30. září. Pojištěncem nové zdravotní pojišťovny se poté stáváte od prvního ledna následujícího kalendářního roku.

Důvody pro přestup

Přestože se na první pohled zdá, že v konkurenčním boji zdravotních pojišťoven není místo na zásadní rozdíly mezi nabízenými bonusy a výhodami pro klienty, není to zcela pravda. Některé pojišťovny cílí více na matky s dětmi, některé na důchodce, některé zase na studenty. Proto je třeba se řídit svou aktuální situací a dle toho vybírat. Na webových stránkách každé pojišťovny naleznete stručný přehled ročních příspěvků, bonusů a dalších nabídek, které jako klienti můžete čerpat. Rozhodujícím faktorem by ale mělo být postavení dané pojišťovny na trhu. Od toho se totiž odvíjí nejen struktura a počet bonusů, ale také pokrytí. Bez nadsázky se dá tvrdit, že s většími a stabilnějšími pojišťovnami spolupracuje více doktorů a zdravotních středisek. Ekonomicky silné pojišťovny s tradicí na trhu nemají problémy plnit své závazky včas, a tak je vzájemná spolupráce pravděpodobnější. Z toho důvodu zkuste své rozhodnutí zkonzultovat i se svými lékaři. Je totiž pravděpodobné, že s pojišťovnou, ke které chcete přejít, lékař ani nespolupracuje, což by se později ukázalo jako nemilé překvapení.

Dalším faktorem, který se pro klienty zdá být rozhodující, je také angažovanost pojišťoven v preventivních programech a podpoře zdravého životního stylu. V tomto ohledu jednoznačně vede Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky, která každoročně vybraným klientům nabízí celou škálu programů, kterých je možné se zúčastnit. Jmenovat můžeme preventivní onkologické vyšetření nebo projekt Změním se, který koučuje přední český výživový poradce Petr Havlíček.

Jak na přestup

V dnešní době se zájemci o přestup již nemusí potýkat se zdlouhavou byrokracií a přestup k jiné ZP je možný i online. Přihlášku je třeba podat do konce září tohoto roku a pojištěncem nové pojišťovny se stáváte od 1. ledna 2017.

Životní styl - další články

Doporučujeme