Při cestách autem zapomeňte na přehnané pohodlí. Může zabíjet!

27. července 2016·Životní styl·Redakce

Nohy na palubní desce, povolený bezpečnostní pás nebo láhev s vodou, i to vás může zabít. Při dlouhých cestách si raději dopřejte častější přestávky.

Na dlouhých cestách trávíme v autě i deset a více hodin v kuse, a tak není divu, že se snažíme udělat si cestu co nejpohodlnější. Jenže právě naše pohodlí nám výrazně zvyšuje riziko zbytečných zranění.

Aby nás auto ochránilo

Důležité a zásadní je správně sedět, mít správně nastavený a utažený bezpečnostní pás. Auto nás nejvíce ochrání v případě, že sedíme vzpřímeně a pás máme veden přes rameno, dotažený tak, aby nás v případě nárazu co nejdříve zachytil.

Dotáhni si pás a nesklápěj opěradlo

S nesprávným použitím bezpečnostních pásů na řidiče i spolujezdce číhá za jízdy skutečné nebezpečí.  Pás by v žádném případě neměl vést kolem krku, jeho výšku je potřeba nastavit tak, aby vedl přes rameno. Jinak nám hrozí zbytečné poranění krku.  Často si kvůli pohodlí na dlouhé cestě sklápíme na sedadle spolujezdce opěradlo, řada lidí tak dokonce spí a odpočívá.  V této poloze hrozí, že při nehodě nebo při prudkém brzdění se tělo pod pásy prosmýkne.

Vzadu není ložnice

Spaní na zadních sedadlech vleže podél je pro řadu lidí na dlouhých cestách naprosto běžné. Spící uvolněný člověk je pak už při pouhém prudkém brzdění doslova loutkou a nekontrolovaně se pohybuje po interiéru. Hrozí, že svým nekontrolovaným pohybem zraní ostatní.

Nohy na palubní desce jsou smrtící

V nekonečných kolonách (ale nejen v nich) v létě vidíme, jak si spolucestující natáhne nohy na palubní desku pod čelní okno. Nedělejte to. Při případném výbuchu airbagu totiž nohy, které máme položené v místě, odkud vybuchuje, vyletí při jeho aktivaci stejnou rychlostí směrem k naší hlavě. Rychlost vybuchujícího airbagu je zhruba 300 km/h. Záchranáři popisují tato devastující zranění jako naprosto zbytečná.

Sandály patří na pláž

Myslet bychom měli také na takovou drobnost jako je vhodná obuv. Boty s volnou patou, ať už to jsou sandály, dřeváky nebo gumové crocsy jsou nebezpečné. Stejně tak není vhodné řízení naboso. Také široké pohorky nejsou na ovládání pedálů tím nejlepším obutím.

Projekt Dopravní jednička je realizován za přispění finančních prostředků z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů.

Bezpečnostní pásy – to jsou centimetry mezi životem a smrtí

PORADNA FREKVENCE 1: Jak vyvětrat v létě auto

Životní styl - další články

Doporučujeme