Příbuzné si člověk nevybírá: Jak se vypořádat se složitými rodinnými vztahy?

9. května 2021·Životní styl·Barbora Pisingerová

Foto: Shutterstock

To, jaké máme partnery, přátele a do jisté míry i kolegy, závisí jen na nás. Své příbuzné si ovšem vybrat nemůžeme. Co tedy dělat, pokud jsou vztahy v rodině opravdu napjaté a konfliktů je více než zdrávo? Nejdůležitější je určit, zda jde jen o trvalé neshody, a nebo šikanu či přímé ohrožení. 

Mezilidské vztahy jsou složité a nejinak tomu je i v případě vlastní rodiny. Nějaké ty konflikty, roztržky, sobecké jednání a podobné záležitosti jsou naprosto běžné i mezi příbuznými. Někdy už ale pohár trpělivosti přetéká. V takovém případě stojí za zamyšlení, jak nepříjemnou situaci řešit.

Nejdůležitější je určit, zda si s daným člověkem nebo lidmi prostě jen lidsky nesedíte, a nebo zda jde o případy záměrné psychické šikany či dokonce domácího násilí. Pokud jde pouze o povahové rozdíly a odlišný světonázor, může být řešení poměrně jednoduché.

  • Určete si hranice. Experti se shodují, že by ze sebe nikdo neměl dělat sluhu nebo fackovacího panáka jen proto, že jde o příbuzné. Rodinné pouto je jistě důležité, vaše psychické zdraví ale ještě víc. Jasně si proto stanovte, co je ještě přípustné a co už je pro vás za hranicí. Pokud vaši příbuzní hranici překročí, upozorněte je, že podobné chování tolerovat prostě nebudete.
  • Dovolte si odejít. Některé rodiny jsou si obzvlášť blízké a pustit nepříjemnou situaci vám pak může připadat jako zrada rodiny. Někteří lidé proto přetrpí i nadávky a šikanu, jen aby unikli pocitu viny, že nejsou dost dobrou dcerou/synem/matkou/otcem apod. Zkuste se ale na celou situaci podívat jinak: je skutečným viníkem ten, kdo si nenechá vše líbit, a nebo strana, která úmyslně dělá dusno mezi vlastními příbuznými? Pokrevní pouto neznamená, že musíte vytrpět vše. Máte právo odejít a proti výpadům se ohradit.
  • Sdílejte s rodinou jen některé informace. Jen proto, že je někdo součástí vaší rodiny to ještě neznamená, že mu můžete věřit. Buďte proto opatrní a o citlivých aspektech svého života s příbuznými raději nehovořte. Nepříjemní příbuzní vás pak mohou s pomocí citlivých informací manipulovat a citově vydírat.
  • Nebojte se obrátit na profesionály. Pokud dojte na vyhrocené situace, nebojte se obrátit na policii či další ochranné složky jen proto, že jde o vaši rodinu. Pokud se dostanete do situace, ve které byste si pomoc přivolali, pokud by šlo o jiné lidi, udělejte to samé i v případě příbuzných.
  • Zvažte pomoc terapeuta. Pokud vás rodinné vztahy dlouhodobě deptají, možná je na místě obrátit se na terapeuta. K tomu se můžete vypravit buď společně, a nebo jen vy sami. I soukromá terapie vám může být prospěšná – odborník vám může přesně poradit, jak se z nepříjemné situace nejlépe dostat.

V některých případech už ale nejde ani tak o nervy, jako o zdraví a osobní svobodu. V takovém případě rozhodně neváhejte požádat o pomoc. Můžete například zavolat na některou z linek důvěry, na nepřetržitou Linku pomoci obětem kriminality a domácího násilí (116 006, hovor je bezplatný), na některou z neziskových organizací nebo na tísňovou linku Policie ČR 158.

Pozor! O domácí násilí nejde jen v případě, že vás druhá osoba fyzicky napadne, jak si mnozí lidé stále myslí. Domácí násilí může být jak fyzické, tak psychické, sexuální nebo ekonomické.

Životní styl - další články

Doporučujeme