Toužíte se vrátit zpět k bývalému partnerovi? Může za to krize identity, tvrdí nová studie

9. prosince 2020·Životní styl·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Pokud si v poslední době pohráváte s myšlenkou, že byste se rádi vrátili ke své bývalé lásce, možná to má mnohem méně co do činění s nimi a mnohem více s vámi samotnými. Právě to alespoň tvrdí nová studie. 

Během pandemie se řada z nás cítí mimořádně osaměle. Mnoho vztahů opakované lockdowny a karantény silně narušily a některé z nich pak skončily rozchodem. Možná je to i váš případ. Pokud ale o osamělých večerech přemýšlíte nad svou bývalou láskou, raději si všechno dobře rozmyslete, než podniknete unáhlené kroky.

Vědci totiž díky nové studii přišli na to, že touha vrátit se k expartnerovi může být o něco složitější, než se zdá. Možná to vůbec není o tom, že byl váš vztah tak skvělý.

Po rozchodu nevíme, kdo jsme

Podle výsledků studie zažívali lidé, kteří se nejvíce toužili vrátit k bývalému partnerovi nebo partnerce, nejhlubší krizi vlastní identity. Ta se projevuje tím, že si najednou nejsme jistí, kdo vlastně jsme, kam směřujeme nebo na čem nám vlastně doopravdy záleží.

Výzkumný tým pod vedením Morgan Cope a Brenta Mittinglyho vyzpovídal dobrovolníky ve věku od 30 do 39 let, kteří si nedávno prošli rozchodem. Respondenti museli určit, jak moc se chtějí nebo nechtějí vrátit ke svým ex a odpovídali také na otázky ohledně úzkostí, strachu z odmítnutí, potřeby neustálého ujišťování a utěšování ze svého okolí, ale i ohledně síly a pevnosti jejich představy o sobě samých.

Foto: Shutterstock

Strach z odmítnutí

Výzkum ukázal, že strach z odmítnutí a touha obnovit staré vztahy jsou úzce spojené. Ti z respondentů, kteří se nejvíc toužili vrátit k bývalým láskám, měli větší problémy s vlastním sebepojetím. “Větší strach z odmítnutí odpovídal větší nejistotě ohledně toho, kdo vlastně jsem, což vedlo k touze obnovit ukončené vztahy,” uvedl o studii Dr. Gary W. Lewandowski Jr v časopise Psychology Today.

“Tato zjištění ukazují zajímavou dynamiku, která po rozchodu může nastat. Ztráta vztahu může být destabilizující zkušeností, která snižuje naše ponětí o tom, kdo vlastně jsme, a to zvláště pro lidi trpící strachem z odmítnutí,” vysvětlil.

Vztah k sobě samému

“Předchozí výzkumy naznačily, že po rozchodu ztrácíme jasnou představu o své vlastní identitě. Krize identity nám potom působí stres a úzkosti. Časem se lidé přes rozchod přenesou. O tom, jak lidé reagují na vzniklou krizi vlastní identity, toho ale zatím mnoho nevíme,” tvrdí autoři studie.

Až tedy budete zase přemýšlet nad tím, zda se ozvat některé své bývalé lásce, zkuste se nejdřív zamyslet, jak dobře se cítíte sami se sebou.

Životní styl - další články

Doporučujeme