Proč je v životě tak důležité štěstí? Má větší moc, než jste si mysleli

24. ledna 2019·Životní styl·Barbora Pisingerová

Předchozí generace byly zvyklé starat se o mnohem praktičtější věci a jejich mysl zaměstnávaly hlavně existenční starosti. Ty mladší naopak čím dál víc provází potřeba pocitu štěstí a honba za životní spokojeností. Optikou prarodičů může jít o rozmazlenost, poslední výzkumy však ukazují, že štěstí je v životě opravdu hodně důležité. Proč tomu tak je?

Mezi lidmi panuje rozšířený mýtus, že lidé, kteří se pokládají za šťastné, jsou tak nějak línější a méně efektivní. Ve skutečnosti však výzkumy dokazují pravý opak. Spokojenost nám nedává jen dobrý pocit, ale odměňuje nás i celou řadou dalších benefitů, jako je lepší zdraví, výkon i mezilidské vztahy.

Ekonomové z Warwické univerzity například ukázali dvěma skupinám dobrovolníků krátké filmy. Zatímco první shlédla pozitivně laděný snímek, té druhé pustili neutrální. Následně jim zadali určité úkoly a sledovali, jak si povedou. Když zkontrolovali věkové rozdíly, výši IQ a další faktory, zjistili, že šťastněji naladěná skupina si vedla až o 11 % produktivněji.

K podobnému závěru došli i vědci z Whartonské obchodní univerzity. Podle nich společnosti, jejichž zaměstnanci jsou šťastní a dobře naladění, si na akciovém trhu vedou rok od roku lépe. Odborníci z University Collage London zase zjistili, že ti lidé, kteří jsou v mládí šťastní, vydělávají v pozdějším životě více peněz, než jejich pesimističtí vrstevníci.

A podobné výsledky nacházíme i ve zdravotnictví. Studie z roku 1997 ukazuje, že lékaři, kteří jsou šťastní, dovedou mnohem rychleji a přesněji určit diagnózu svých pacientů. Něco takového přitom může v kritických okamžicích zachránit lidské životy. Pozitivní změnu přitom způsobila i taková drobnost, jako věnovat lékařům před vyšetřením něco sladkého.

Rovněž školy, které se soustředí na emocionální a společenskou pohodu svých žáků, vykazují lepší akademické výsledky i lepší chování svých svěřenců. Pocit životní pohody, spokojenosti a štěstí navíc přispívá i k lepší schopnosti rozhodovat se a posiluje schopnost kreativity.

O moci stresu toho bylo napsáno již hodně. Každý ví, že nám dokáže pokazit zdraví, výkon v práci i vztahy s ostatními lidmi. Místo propadání stresu kvůli tomu, že už zjevně ve stresu jsme, bychom se však možná na celou věc měli podívat odlišně. Podle vědců to nejlepší, co můžeme udělat, je jít svému štěstí naproti a snažit se zaručit si i jeho benefity. Ve světle vědy pocit spokojenosti určitě není jen nějakým stavem pro vyvolené, nýbrž životní nutností.

 

Životní styl - další články

Doporučujeme