Proč se kocovina s věkem zhoršuje? Vědci našli odpověď

1. ledna 2020·Životní styl·Karolína Stránská

Také s nostalgií vzpomínáte, jak jste kdysi pařili a ráno jste se probudili vyspaní dorůžova, zatímco dnes je vám zle už po pár pivech? Nebojte, nejste v tom sami. Vědci se rozhodli prozkoumat tohle tajemství zhoršující se kocoviny a přišli se zajímavými závěry.

Také vám to připadá tak nespravedlivé? Jak je možné, že někdo dokáže zběsile oslavovat celý večer a ráno mu nic není, zatímco jiný si dá pár piv a ráno je mu na umření? Tajemství rozdílného úderu kocoviny se rozhodla prozkoumat skupina britských vědců a zrealizovala k tomuto tématu zajímavou studii. Roli hraje vedle ostatních faktorů, jako jsou pohlaví, tělesná stavba nebo množství a kvalita spánku, také věk.

Že lidský organismus zpracovává alkohol mnohem lépe v mládí není žádná novinka. Ostatně, většina z nás to zakusila na vlastní kůži. Proč tomu tak ale vlastně je? Podle zmíněné studie je důvodů hned několik. A bohužel, bojovat se s nimi příliš nedá.

Spotřeba alkoholu

Spotřeba alkoholu obecně vrcholí kolem 25. roku věku, po 29. se pak výrazně zhoršují prožité kocoviny. Jedním z důvodů je přirozené celkové zpomalování metabolismu, které se podepisuje i na schopnosti odbourávat alkohol. S přibývajícími léty navíc také díky zpomalenému metabolismu klesá obsah svalové hmoty v těle a přibývá tukových tkání. Podíl svalové hmoty u dospělého člověka průměrně činí zhruba 50 – 60 %, kdy ženy se obvykle pohybují na spodní hranici a muži na horní.

Po 50. narozeninách přichází úpadek. Hodnota se změní na zhruba 56 % pro muže a 47 % pro ženy. A taky přichází problémy. Alkohol se totiž rozpouští ve vodě. Zatímco svaly obsahují zhruba ze 75 % vodu, tuková tkáň pouze z 10 %. Proto lidé s vyšším podílem svalové hmoty zpracovávají alkohol podstatně lépe.

Ženy v nevýhodě

V ještě větší nevýhodě jsou ženy po menopauze. Jejich tělo přestává produkovat tolik estrogenu, jako dříve, a aby vyrovnalo tento propad, produkuje naopak větší množství tukových buněk, které estrogen také vyrábějí. Alkoholová tolerance těchto žen se tak může v poměrně krátkém časovém období dramaticky proměnit.

Nedostatek spánku

Aby toho nebylo málo, zrádcem se stávají i naše ledviny. Jejich funkce se zhoršuje a nejsou už tak schopné udržet správnou rovnováhu vody v organismu, jako dříve. Také ony přispívají ke zvýšení šance na nedostatek vody v těle. Odtud už je jen krůček k příšerné bolesti hlavy ráno po oslavě.

V neposlední řadě hraje roli také spánek. V průběhu života si často zvykáme spát mnohem méně, než kdysi. Pracovní vytížení, starosti či stres ukrajují z prospaného času a ovlivňují i jeho kvalitu. Člověk, který je nevyspalý, nebo dokonce pravidelně spí příliš málo, pak ovšem nemůže očekávat, že bude po večírku jako rybička. V nevyspalém těle se navíc mění fungování cytokinů starajících se o naši imunitu, což může mít další negativní účinky.

Životní styl - další články

Doporučujeme