RADA FREKVENCE 1: Nepodceňujte nebezpečí solária!

9. února 2016·Životní styl·Redakce

Opálená nebo neopálená. To je skoro hamletovská otázka. Bronzová pokožka je pro někoho sexy, pro jiného hazardem se zdravím. Je solárium řešení?

Bezpečné solárium bohužel neexistuje. V každém soláriu je pokožka vystavena ultrafialovému záření, které je považováno za příčinu vzniku některých kožních zhoubných nádorů.

UV záření je karcinogen. Solárium je tak v mnohém podobné kouření.

Vědci zjišťovali, jaká hodnota UV záření je ještě bezpečná, protože UV záření používají i dermatologové při léčbě některých kožních onemocnění. U lékaře strach mít nemusíte. Lékaři používají přístroje s jinou vlnovou délkou používaného světla, pravidelně kontrolují trubice a správně dávkují záření.

Kam nechodí slunce, chodí lékař

To je pravda. Pobyt na čerstvém vzduchu za krásného slunečného počasí zdravý je. Ale neznamená to ležet v titěrných plavkách na dece a programově se smažit. Zdravý pobyt může mít podobu výletu na kole nebo pěší turistiky, kdy jsou nechráněné části těla ošetřené krémem s UV filtrem.

Rozhodně nekombinujte opalování na slunci s pobytem v soláriu. Sluníčko pokožce dopřejte na pár minut. Ideálně ráno do 11 hodin a pak po 15. hodině. Poledním paprskům se vyhýbejte. To platí i pro lyžaře!

Když musíš, tak musíš

Pokud nemůžete bez solária být, máme pro vás doporučený počet návštěv za rok. Možná se budete divit, ale dermatologové přimhouří oko nad jednou až 3 návštěvami (za rok!). Dvacet minut solária je pro vaši kůži totiž stejně náročných, jako celý den na pláži u moře.

Jestli si myslíte, že jsou to jen řeči a do solária se stejně vydáte, pamatujte na pár pravidel

Při první návštěvě si nastavte dávku záření podle fototypu.

Pokud máte pigmentová znaménka, která jsou tmavá nebo měnící se, je nutné je přelepit nebo překrýt krémem s vysokým ochranným filtrem.

Používejte vhodnou kosmetiku před i po opalování. UV záření kůži vysušuje.

Solária nejsou vhodná pro osoby do osmnácti let. Kůže je tenčí než u dospělého a ještě se vyvíjí pigmentační i imunitní systém.

RADY FREKVENCE 1: Jak (a proč) změnit zdravotní pojišťovnu

6 triků jak si zlepšit zdravotní stav při sedavém způsobu života

Životní styl - další články

Doporučujeme