Rada pro zdravé nošení dětí: Jak vybrat správné nosítko?

28. dubna 2015·Životní styl·Luboš Procházka

Jsou situace, kdy se hodí mít místo kočárku nosítko. Jste pak mobilnější, máte volné ruce a především jste si s dítětem blíž. To všechno jsou klady nošení dětí. Jak ale vybrat to správné nosítko? My vám poradíme!

Šátek

Šátek můžete používat od narození až do několika let věku dítěte. Podle lektorky zdravého nošení dětí, Michaely Perníkové, je nošení v šátku pohodlné, nabízí množství úvazů a miminko je ve správné pozici dobře fixované. Další výhodou je i velmi těsný kontakt matky a dítěte, který je prospěšný pro oba. Pokud si náhodou s vázáním šátku nevíte rady, můžete zajít na kurz, kde vás vše naučí.

Vak

Další variantou zdravého nošení především miminek je vak. Používat je můžete od narození až do doby, kdy své dítko unesete. Pro novorozence je zdravá a pohodlná horizontální poloha v klubíčku  – připomíná jim pobyt u maminky v bříšku. A právě tu vak nabízí. Starší děti můžete do vaku posadit. Jen se připravte na velkou zátěž pro vaše rameno.

Ergonomické nosítko

Na trhu je spousta značek a typů ergonomických nosítek. Můžete si tak vybrat to, které vaší postavě a vaší ratolesti sedí nejvíc.  Pro malé děti se do ergonomických nosítek dodává novorozenecká vložka, ale můžete pořídit i nosítko ve velikosti vhodné pro předškoláky. V nosítku má dítě správně podsazený zadeček a tak je jeho páteř ve správné poloze. Nosit se může na břiše i na zádech, ale vždy čelem k rodiči. Ergonomická nosítka mají skládací kapucku, která drží hlavičku v případě, že dítko usne.

Tak ať se vám dobře a pohodlně nosí!

Životní styl - další články

Doporučujeme