Radislav Sedláček: Když budeme vědět, co nás čeká, lépe se na to připravíme. Je to psychologická zátěž

9. listopadu 2023·Životní styl·Barbora Turková·Bára Nesvadbová

Radislav Sedláček. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu u Báry Nesvadbové byl náš přední odborník na genově modifikované organismy Radislav Sedláček. Co je fenogenomika a jak se divá na to, aby člověk věděl, co ho co se týče zdraví čeká? A mohl opravdu uniknout SARS-CoV-2 z laboratoře v Číně?

Radislav Sedláček je vedoucím programu funkční genomiky a vedoucí infrastruktury českého centra pro fenogenomiku. „To slovo má dvojí základ, genom, což je spousta genů dohromady a fenom, vlastnost, kterou tvoří ty geny. Dohromady to tvoří něco, co tvoří fenotyp. Fenogenomika je to, co vytváří ty geny a vyjadřuje se to jako fenotyp,” vysvětluje Sedláček s tím, že jeho obor je spojený s biologií a s medicínou dohromady.

Jak se doktor dívá na operace, které mají člověka zachránit před potencionální chorobou, jako je třeba odběr mléčných žláz u žen, které mají predispozice k rakovině prsu? „Dostáváme se tím do oblasti prevence, což bude čím dál víc aktuálnější. V některých státech světa se u dětí dělá sekverování. Když toto víte, tak můžete zjistit, zda máte nějakou mutaci, která by se někdy mohla dostat do fáze nemoci. Pokud máte mutaci v genu, který může způsobit třeba onkologická onemocnění, tak by člověk měl dělat všechno proto, aby to změnil. Když budeme vědět, co nás čeká, tak je to určitá psychologická zátěž, ale dovedeme se na to lépe připravit.

Nebezpečné viry je potřeba zkoumat

V rámci toho se ale nabízí otázka, jestli se nesnažíme přetvořit na něco, co vůbec nemusí nastat. „Musíme se ptát, kam daleko až můžeme zajít s tím vším, co známe a co můžeme dělat. Kdybych třeba jako rodič věděl, co mě čeká a existovala by na to nějaká léčba nebo prevence, aby ta rodina byla šťastná, tak bych do toho šel. Pokud by to ale chtělo pozměnit nějaký organismus, aby mohl být někdo chytřejší a silnější, tak to už je něco, čím bychom se měli zabývat a stanovit si limity. Zdraví je něco, s čím bojujeme dřív nebo později,” myslí si odborník.

V posledních letech jsme měli, co do činění s onemocněním, které potencionálně mohlo uniknout z laboratoře – covid 19. „Mohla to být laboratoř, která se zabývá výzkumem virů, my primárně děláme něco jiného. Pokud pracujeme s viry, tak jsou to viry, které se používají k vakcinaci. V poslední době zkoumáme i SARS-CoV-2 a další viry. Poučili jsme se a laboratoř máme velmi novou, je to asi nejmodernější laboratoř, kterou v Česku najdete. Jestli virus v Číně unikl nebo ne, tak je to stále ještě nejasné, ale vypadá, že ta možnost tam byla. Některé instituce nebezpečné viry zkoumají, je potřeba je zkoumat, protože těch virů je hrozně moc a nemůžeme se nechat překvapit. Otázka je, co na tom zkoumali a jak to modifikovali,” vysvětluje Sedláček.

Celý rozhovor si můžete poslechnout zde.

Životní styl - další články

Doporučujeme